На чужину — по диплом: де здобувають освіту діти українських можновладців

17.11.2017
На чужину — по диплом: де здобувають освіту діти українських можновладців

Земля велика — після школи є куди податися. Та не в кожного для цього є можливості.

У вересні 2017-го парламент ухвалив новий закон «Про освіту». А поки реформи тривають, діти реформаторів навчаються у престижних закладах Канади, Великобританії, Швейцарії.

 

І повертатись в Україну не поспішають. В які країни розлетілися на навчання діти з відомими прізвищами, з’ясовувала програма журналістських розслідувань «Наші гроші». 

 

«Можна економити на чому завгодно, але не на навчанні дітей»

 

Сам Президент Петро Порошенко зустрів новоухвалений закон про освіту з гордістю.
 
 
«Я переконаний, що українська освіта — це ключ до європейського майбутнього України. Інвестиції в освіту — це не є видатки з державного бюджету на освіту, а це є інвестиція», — сказав він.
 
Однак народні обранці поки що продовжують інвестувати у своїх дітей не в Україні. Приміром, голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.
 
Його дочка Катерина — студентка одного з найпопулярніших вишів Британії — Міського університету Лондона (City University London).
 
Дівчина навчається в університетській Cass business school, що входить у десятку найкращих шкіл бізнесу в світі.
 
І як тільки закінчить виш, переконує батько-депутат, одразу ж приїде в Україну ділитися знаннями.
 
«Вона зробила свій вибір свідомо, — каже Максим Бурбак. — І я вважаю, якщо діти навчаються, а потім повертаються в нашу державу, це буде найкращий подарунок державі».
 
На цьому депутат поспішив завершити розмову і на питання, скільки доводиться витрачати грошей на навчання доньки, дещо сердито відповів, втікаючи від камери: «Не знаю».
 
Проте вартість навчання у лондонському виші не проблема знайти у відкритих джерелах: вона стартує від 20 тисяч доларів за рік.
 
Це не враховуючи витрат на проживання, харчування та дозвілля. 
 
Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов рівень вітчизняної вищої освіти оцінює як «високий», проте переконаний, що Україні потрібний іноземний досвід.
 
Тому його дочка Катерина вчиться у Канадському приватному коледжі в Бронте (Bronte College).
 
Коледж хвалиться вступом своїх випускників у найпрестижніші виші Британії, Америки та Канади.
 
Відповідно й ціна за навчання геть не копійчана: в залежності від напряму — від 20 тисяч доларів за рік.
 
Розпитати очільника фракції, чому обрали саме такий виш та за яким напрямком навчається Катерина, журналісти не змогли, хоча й хотіли. Але депутат дуже поспішав у сесійну залу на голосування. 
 
Прихильник європейської освіти і депутат Ігор Кононенко, перший заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка». Тому й відправив дочку на навчання до Європи.
 
«Моя молодша донька вступила в Парижі в Інститут Марангоні (Istituto Marangoni), університет дизайну і моди, — каже він. — вона витримала серйозний конкурс, і я цим горджуся. Моя середня донька вчилася за кордоном, у Швейцарії, але повернулася в Україну і працює тут уже другий рік та передає свої знання і досвід».
 
До вступу в паризький виш молодша донька навчалася у швейцарській школі Tasis, яка славиться економічною освітою, середня — випусниця інституту Glion, який спеціалізується на готельно-ресторанному бізнесі.
 
«Можна економити на чому завгодно, але в дітей, їхнє навчання потрібно інвестувати, якщо є така можливість і кошти. У мене така можливість є, тому я на цьому не економлю», — відверто зізнається Ігор Кононенко.
 
З вартості навчання теж ніякої таємниці не робить: «Освіта молодшої доньки в вищезгаданому університеті становить в середньому 17 тисяч євро на рік».
 
У приблизно таку ж суму обходився закордонний університет і середньої доньки Кононенка. Тобто орієнтовно 35 тисяч євро на рік за двох — один із ключових бізнес-партнерів Петра Порошенка справді може собі це дозволити.

Малі діти — малий клопіт 

Ірина Геращенко, депутат «Блоку Петра Порошенка», не втомлюється наголошувати з трибун, що обов’язок української держави — «надати право кожному громадянину України опанувати рідну мову, аби мати змогу навчатися у вищих навчальних закладах України».
 
Тим часом її власна донька віддала перевагу навчанню англійською: вона гризла граніт науки в Британії і зараз живе в Лондоні.
 
У професійному профілі Анни — Британський університет Редінга (University of Reading), Британська школа права (BPP Law School) і навіть Кембриджські курси.
 
Але запитання про вартість навчання Ірину Геращенко не порадувало. Більше того, змусило спочатку сказати неправду.
 
«Мої діти малі», — сказала пані Ірина, уникаючи відповіді. Але хіба малих дітей відпускають самих до Лондона?
 
«Анна так само закінчила й український виш — Національний університет імені Тараса Шевченка, юридичний факультет, — сказала Геращенко. — А інші діти мої ще малі».
 
«Я вам усе сказала», — так оцінила вартість навчання в Лондоні народна депутатка.
 
Колишня журналістка, а нині депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар теж віддала доньку Софію до Туманного Альбіону вчитися. Доки освіта в Україні не покращиться.
 
«Я сподіваюся, що нам за цей час вдасться зробити освіту достатньо якісною. А що стосується моєї дочки… Я самотня мама, багато працюю, і ми вирішили, що донька буде навчатися в пансіонаті, — сказала Сюмар. — Це було колегіальне рішення всієї нашої родини разом із моїм колишнім чоловіком».
 
Пані Вікторія не приховує, що витрачає на освіту доньки приблизно стільки ж, скільки й її колега по парламенту Ігор Кононенко. 

Сімейні таємниці 

Віддають перевагу закордонній освіті не тільки парламентарії. Судді і прокурори теж охоче інвестують у знання своїх дітей, але за кордоном.
 
Дочка судді Київського апеляційного адмінсуду Світлани Шелест вивчала право у міському університеті Лондона (City University London).
 
Пані Шелест уже потрапляла в поле зору журналістів-розслідувачів після того, як отримала квартиру на печерських Липках вартістю щонайменше 1 мільйон доларів.
 
Схоже, що й вивчити дочку в Туманному Альбіоні не завдало труднощів.
 
«Моя дочка мала можливість навчатися за кордоном завдяки своїм батькам і дідусеві: мій батько має приватний бізнес, він є власником автозаправочної станції. Це було його рішення», — пояснює пані Світлана.
 
Шелест — суддя, її чоловік — держслужбовець, отже, на брендові речі, аксесуари та навчання Вікторії працювала одна заправка, резюмують журналісти. 
 
Заступник керівника Департаменту нагляду за додержанням законів Ген­прокуратури Михайло Лєдовських теж не довірив доньку українській освіті.
 
Навчалася Валерія у Швейцарському коледжі дю Леман (Collеge du Lеman), що в Женеві. Вартість навчання там сягає 30 тисяч доларів на рік.
 
Проте Михайло Лєдовських хвалитися успіхами доньки на камеру не хоче.
 
«Це моє сімейне, і я не можу вам цього розповідати. Це стосується моєї дорослої дочки, чому я вам маю щось розповідати? Вибачте. Не хочу просто», — не став вдаватися в подробиці Лєдовських. 
 
Віримо, що колись український диплом не соромно буде показувати. А поки що спостерігаємо за тим, як діти українських політиків і можновладців здобувають освіту за кордоном, роблять висновок «Наші гроші».
 
«Учітесь, читайте. І чужому научайтесь, і свого не цурайтесь», — писав Тарас Шевченко. Шкода тільки, що не у всіх здібних і талановитих українських дітей є впливові батьки і вибір — гризти граніт науки вдома чи поїхати до Європи або Америки по знання.