Українки підтвердили статус одного з фаворитів свого квартету на Євробаскеті-2019

17.11.2017
Українки підтвердили статус одного з фаворитів свого квартету на Євробаскеті-2019

Після непереконливого виступу на чеському Євробаскеті, тепер у матчі відбору ЧЄ-2019 проти Болгарії Аліна Ягупова продемонструвала дива результативної та ефективної гри. (Фото з сайта ФІБА.)

Коли з тобою пліч-о-пліч в одній команді грає баскетболістка рівня Аліни Ягупової, котра, набираючи за гру більше 30 очок, здатна практично самотужки вирішити долю матчу, партнеркам по команді в окремих ситуаціях можна взагалі не хвилюватися за підсумковий результат.
 
 
Щоправда, не завжди нинішній лідер баскетбольної збірної України та одна з кращих баскетболісток Європи демонструвала гру екстра-класу.
 
 
Приміром, у 2011-му, коли зіркове становлення Ягупової лише починалося, не реалізувавши на останніх секундах поєдинку проти Болгарії два штрафних кидки, Аліна втратила можливість зрівняти рахунок у тій, в підсумку, програній «синьо-жовтими» грі.
 
Відтоді змужніла спортсменка з нетерпінням чекала повторного побачення з болгарками, аби повернути кривдницям старий боржок.
 
«Та поразка залишилась зі мною назавжди. Тому буду грати проти болгарок надійніше та агресивніше», — обіцяла перед зустріччю другого туру відбіркового етапу Євробаскету-2019 лідер української команди.
 
Вигравши стартовий матч відбору в Амстердамі, вдома з Болгарією українська збірна мала підтвердити статус другої команди квартету F, аби надалі спокійніше почуватися в протистояннях із рейтинг-фаворитом «пульки» та, загалом, усієї Європи, — командою Іспанії, котра наразі володіє титулом найсильнішої збірної Старого світу.
 
Ягупова практично одразу взялася за справу: до великої перерви в її активі вже було 25 очок, а «синьо-жовті» вигравали в опоненток 27 пунктів.
 
«Не можна садити гравця на лаву запасних, коли в нього йде гра. Аліна — кращий гравець нашої команди. І я не хочу втручатися в її дії, вказуючи що потрібно роботи. Ми повинні її підтримувати», — так, зрештою, сербський наставник української збірної Горан Бошкович прокоментував рекордний доробок своєї зіркової підопічної, котрий дозволив їй потрапити до «залу слави» найкращих бомбардирів європейського жіночого баскетболу.
 
Записавши до свого активу 41 очко, 9 підбираань, 4 результативні передачі, 3 перехоплення та два «блок-шоти», Ягупова завершила поєдинок проти болгарок із рекордним показником ефективності, котрий склав 46 пунктів.
 
  Перед побаченням із Болгарією в Києві українські баскетболістки не могли не звернути увагу на їхній перший поєдинок у євровідборі-2019, в якому представниці Балкан програли чемпіонкам Європи 50 очок. Цікаво, що з аналогічною різницею завершився для болгарської команди їхній двобій із «синьо-жовтими».
 
Щодо іспанок, то в другому турі кваліфікації, підтверджуючи статус найкращої збірної континенту, вони пішли ще далі, й перемогли голландок із перевагою в 66 балів — 92:26.
 
У лютому наступного року піренейки завітають до столичного Палацу спорту, де, без сумніву, гратимуть роль суворого екзаменатора для української команди на чолі з Аліною Ягуповою.
 
«Агресивний захист та хороша командна робота може дозволити збірній України стати успішною на європейському рівні. Ми повинні продовжувати грати в такому дусі», — Горан Бошкович чітко розуміє, в якому напрямі потрібно розвивати вітчизняну збірну.
 
До того ж, поєдинки проти Іспанії у поточному відбірковому циклі для «синьо-жовтих» навряд чи матимуть статус доленосних: напряму потрапити на Євробаскет-2019 можна й з другого місця.
 
А от задля власного прогресу та зростання дві зустрічі з чинними чемпіонками Європи матимуть для збірної України колосальне значення. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Кваліфікація. Група F. 2-й тур. Україна — Болгарія — 94:44 (23:16, 29:9, 23:6, 19:13; Ягупова (41); Самбурська, Мосс (по 11) — Стойчева (8), Іванова (7)). Іспанія — Голландія — 92:26.
Турнірне становище: Іспанія, Україна — 2 перемоги/0 поразок, Голландія, Болгарія — 0/2.