Президент Туреччини пообіцяв сприяти визволенню політичних в’язнів в окупованому Криму

15.11.2017
Під час свого візиту до Туреччини заступник голови кримськотатарського Меджлісу Ільмі Умеров отримав від Реджепа Ердогана попередню згоду на конструктивну взаємодію зі звільнення в’язнів совісті.
 
Президент Туреччини визнав, що «повна деокупація та повернення Криму до складу України — це обов’язкова умова для стримування агресії Росії».
 
— Понад 50 людей ще й досі незаконно утримують у в’язницях окупованого Криму та Росії, — підкреслив Ільмі Умеров. — Пріоритетним питанням залишається звільнення українського кінорежисера Олега Сенцова. Як справжній патріот України, у 2015 році він був засуджений підконтрольним Кремлю окружним військовим судом у місті Ростов-на-Дону до 20 років позбавлення волі за статтею «тероризм». Тривалий час кіномитець відбував термін покарання у колонії суворого режиму на території Якутії.
 
Відомо, що Олег Сенцов під час «Революції гідності» був активістом Автомайдану, а під час кримської кризи підтримував рух за єдину Україну, купував та розвозив продукти харчування тим українським військовим частинам на півострові, які виявилися заблоковані. 
 
Сенцова затримали співробітники ФСБ на території Криму відразу ж після анексії півострова.
 
За заздалегідь сфабрикованою справою 40-річного кінорежисера кинули до в’язниці та неодноразово піддавали тортурам і побиттю.
 
— Мій підзахисний провів два тижні у штрафному ізоляторі тільки за те, що спробував з’ясувати, за що його засудили на такий великий термін, — каже адвокат Дмитро Дінзе. — Ув’язнений в Росії українець Олег Сенцов встиг побувати в колоніях Якутії, Іркутська, Кірова та Омська. Його постійно переводять з одного місця в інше, щоб ускладнити роботу правозахисникам та представникам міжнародних організацій, які виступили на його захист.
 
За словами адвоката, Олег Сенцов у колонії продовжує писати сценарії, виношує ідеї нових фільмів. Основне виробництво в колонії — обробка каменю та виготовлення кам’яних виробів.
 
Але, крім цього, є роботи в бібліотеці, театрі та місцевій кіностудії. Керівництво колонії запропонувало йому роботу, пов’язану з театром та кіно, але Сенцов відмовився.
 
Репресії проти кримських татар та патріотично налаштованих українців у Криму тривають. Співробітники ФСБ Росії проводять протизаконні обшуки та арешти у будинках ні в чому не винних людей.
 
Станом на листопад 2017 року на материковій частині України проживає понад 20 тисяч переселенців з анексованого півострова. У Херсонській області сформовано дві громади кримських татар, які не полишають надій на швидке звільнення Криму від російських окупантів та повернення на Батьківщину.