На полі, а не в кабінетах: «Динамо» зробило останнє зусилля для вирішення конфлікту з «Маріуполем»

15.11.2017
На полі, а не в кабінетах: «Динамо» зробило останнє зусилля для вирішення конфлікту з «Маріуполем»

Динамівці хочуть, аби їхнє протистояння з «Маріуполем» було вирішено на футбольному полі.

Коли змагальна частина спортивної індустрії починає кульгати, в ній серйозно зростає скандальна напруженість.
 
Не стала винятком українська прем’єр-ліга, де на кшталт закордонних історій iз додатком «гейт» улітку розгорівся масштабний скандал, який охрестили «Маріупольгейт».
 
Нагадаємо, що в його основу лягло небажання київського «Динамо» зіграти в Маріуполі з місцевою командою поєдинок 7-го туру чемпіонату України.
 
Тоді, 27 серпня, пославшись на високу терористичну загрозу та відсутність достатніх гарантій безпеки, динамівці не прибули до Приазов’я на календарну гру, змусивши контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ зарахувати «біло-синім» у матчі технічну поразку.
 
Перед тим, довго вмовляючи опонентів iз «Маріуполя» та ФФУ перенести поєдинок на нейтральне поле чи, можливо, змінити дату його проведення, у «Динамо» постійно наголошували, що в разі неприйнятного для себе рішення готові відстоювати свою правоту в усіх інстанціях, включно зi Спортивним арбітражним судом у Лозані, адже впевнені в чистоті й силі своїх аргументів.
 
Зрештою, 14 листопада, після доволі затяжного процесу розгляду «маріупольської справи» (свій вердикт щодо технічної поразки КДК виніс 11 вересня), Апеляційний комітет ФФУ планував поставити в ній крапку.
 
«Справа доволі складна. Маємо багато доказів. До того ж від прем’єр-ліги надійшла ініціатива стосовно їхнього бачення можливого розвитку ситуації. Тож змушені зробити у своїй роботі перерву», — в ефірі канала «Футбол» заявив голова Апеляційного комітету ФФУ Тарас Герули.
 
Чергова пауза в цій непростій історії виникла через нещодавню заяву «Динамо», в якій столичний клуб виступив iз проханням до «Маріуполя» переграти поєдинок, акцентуючи увагу на своєму бажанні вирішити долю цього протистояння не в дисциплінарних інстанціях, а на футбольному полі.
 
Утім керівництво приазовського клубу в особі його першого віце-президента Андрія Саніна відповіло на пропозицію категоричною відмовою.
 
«Ми вважаємо, що принцип чесної спортивної боротьби і дух чесної гри — це перш за все рівність усіх учасників змагань на футбольному полі та однакове дотримання всіма Регламенту змагань. І бажання одного з клубів, нехай навіть і гранда українського футболу, проводити матч або ні, не може мати вирішального значення», — наголосили у маріупольському клубі.
 
Щоправда, на цьому миротворчі зусилля динамівців не закінчилися й паралельно зі зверненням до «Маріуполя» вони зробили запит до УПЛ iз проханням провести опитування серед клубів щодо способу вирішення конфлікту між «біло-синіми» та приазовцями.
 
З’ясувалося, що сім клубів виступають за те, аби саме на футбольному полі (шляхом перегравання) залагодився «Маріупольгейт».
 
Самі ж маріупольці, «Шахтар» i «Ворскла» сказали категоричне «проти». Отже, більшість учасників ліги стали на сторону столичного клубу, тож не виключено, що цей аргумент ляже в основу рішення Апеляційного комітету ФФУ, котрий закличе протиборчі сторони в спортивний спосіб вирішити конфлікт.