Окупована Луганщина втратить ще одне джерело води через борги

14.11.2017
Компанія «Луганське енергетичне об’єднання» (ЛЕО) готується відключити Західну фільтрувальну станцію, яка постачає воду на непідконтрольну Україні територію.
 
Про це заявив гендиректор підприємства Володимир Грицай. 
 
Утім не все так просто. На відключення цього об’єкта потрібен дозвіл ДП «Укренерго».
 
ЛЕО впродовж року звертається до держпідприємства, але дозволу не отримує.
 
Нині по Західній фільтрувальній станції — борг 157 млн. грн., констатував Володимир Грицай.
 
«Я нагадую, що 90 % води поступає на непідконтрольну Україні територію», — сказав він. 
 
Відомо, що прості люди справно переводять гроші за спожиту воду на рахунки окупантів Донбасу. Однак ці кошти залишаються у кишенях керівництва непідконтрольних Києву територій замість того, щоб поступати на рахунки української компанії. Ситуація з неплатежами триває вже більше року.
 
Раніше були відключені за борги Попаснянський водоканал, а нещодавно, 6 листопада, Петровська насосна станція, яка постачала воду населеним пунктам у Луганській області.
 
Шостий місяць вимушено живуть без води майже чотири тисячі мешканців міста Попасна, що на Луганщині, а також мешканці села Смолянинове під Сiверськодонецьком.
 
На думку представників місії ОБСЄ, свою роботу повинна зупинити і Донецька фільтрувальна станція.
 
Цей об’єкт був серйозно пошкоджений через масові обстріли, подальша його експлуатація є небезпечною для людей.
 
— Ушкодження тільки однієї з девятисоткілограмових ємностей високотоксичного газоподібного хлору для очищення води, що зберігаються на об’єкті, може коштувати життя сот­ням людей, — пояснив ситуацію спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні та Тристоронньої контактній групі (ТКГ) посол Мартін Сайдік. — Така аварія здатна позбавити водопостачання майже 350 тисяч осіб по обидва боки від лінії зіткнення.
 
На думку представників ОБСЄ, необхідно, щоб ворогуючі сторони припинили обстріли цивільної інфраструктури та створили зони безпеки навколо об’єктів життєзабезпечення людей.
 
Звіт спеціальної моніторингової місії ОБСЄ містить інформацію про те, що мешканці окупованих територій Луганської області донині не відчувають перебоїв з водою лише через можливість використовувати аварійні свердловини.
 
Запасів вистачить на кілька днів, адже забезпечувати безперебійним водопостачанням треба всі населені пункти ЛНР.
 
У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій України попереджають, що систематичні неплатежі за спожиту раніше воду з боку окупантів загрожують усім мирним мешканцям півмільйонної Луганської області повним припиненням водопостачання.