Селище майбутнього: навколо Києва побудують енергонезалежні поселення

14.11.2017
У перших двох автономних екопоселеннях, запланованих на північ та на схід вiд столиці, планують поселити одразу 50 тисяч осiб.
 
Передбачено, що обидва селища будуть повністю забезпечені енергоресурсами завдяки використанню поновлюваних джерел енергії.
 
А зводитиме їх компанія «ЕлектроЮкрейн», яка входить до міжнародної групи EST (Electro solar tech) із розвитку енергоефективних проектів.
 
За словами виконавчого директора компанії «ЕлекроЮкрейн» Володимира Тарасова, будівництво цих невеликих поселень під Києвом розпочнеться вже навесні наступного року.
 
«Ми з партнерами придбали дві земельні ділянки на Бориспільському та Житомирському напрямках для однотипних поселень на 260 домоволодінь, — розповів він. — Наразі проектуються будинки площею від 40 до 160 квадратних метрів. Перші будуть введені в експлуатацію восени 2018 року і коштуватимуть від 25 тисяч доларів».
 
Мешканці нових населених пунктів не платитимуть за комунальні послуги. Як обіцяє Володимир Тарасов, не виходячи за певні рамки, власники квартир чи будиночків будуть гарантовано забезпечені і звільнені від оплати комунальних послуг.
 
Як зазначає генеральний директор «ЕлектроЮкрейн» Анатолій Кравцов, енергонезалежні поселення заплановано розташувати на території загальною площею близько 4,6 тисячi гектарів.
 
За його словами, базова мрія ініціаторів ідеї — створити окремий екологічно чистий населений пункт, де б люди не відчували залежності від комунальних послуг. І вже є реальний генплан його розвитку.
 
Зараз компанія «Електро­Юкрейн» будує під Києвом сонячну електростанцію потужністю 100 МВт. Як повідомив Анатолій Кравцов, гарантійний термін експлуатації сонячної електростанції — 25 років. А термін окупності такої електростанції — від трьох iз половиною до п’яти років.