У Армянську ФСБ допитувала 7 кримськотатарських жінок до втрати свідомості

10.11.2017
Співробітники російської ФСБ протягом декількох годин поспіль на КПП «Армянськ» допитували сімох беззахисних жінок — родичів політв’язнів Кремля кримських татар.
 
Жінки були змушені відповідати на питання, допоки дві з них — Аліма Абдуллаєва та Гузель Саледінова — не втратили свідомість.
 
Викликати карету швидкої допомоги до потерпілих російські окупанти не поспішали, тож майже годину до приїзду медиків інші жінки намагалися надати допомогу їм самотужки.
 
«Затриманих допитували по одній в окремому приміщенні», — уточнив журналіст Антон Наумлюк.
 
Дружини фігурантів резонансної справи Хізб ут-Тахрір їздили до українського Херсона оформлювати документи для своїх дітей.
 
Після цього у  кількагодинному полоні опинилися Билялова Ліана, Абдуллаєва Фера, Салідінова Гузель, Абдуллаєва Алиме, Ісмаїлова Фатма, Мер’єм Куку і Джеппарова Заріна.
 
Керівник загону прикордонної служби заявив про те, що може утримувати жінок до 72 годин без пояснення причин.
 
«Їх затримали вже після того, як вони виїхали з Криму на територію Херсона та планували повертатися додому, — прояснив ситуацію голова кримськотатарського Меджлісу Рефат Чубаров. — Цілком імовірно, що жінкам могли заборонити повертатися на територію півострова, де в них залишилися неповнолітні діти. Зараз усі подробиці цієї ситуації з’ясовує їхнiй адвокат. Відзначу, що раніше був запит до прикордонників iз приводу того, куди зникли дружини кримських татар. Однак окупанти нахабно заперечували затримання жінок».
 
Російські спецслужби продовжують проводити обшуки в будинках кримських татар на окупованому півострові.
 
Співробітники ФСБ побували одночасно в містах Бахчисарай, Старий Крим, а також у селищах Зарічне та Кіровський.
 
«Під час обшуку вкрали три тисячі доларів i шістдесят тисяч рублів, — розповів Руслан Бєлялов iз селища Старий Крим. — У протоколі це протизаконне вилучення грошей ніяк не зафіксовано, гроші просто «по-тихому» забрали з шафи».