У Києві нацменшини створили спільний будинок культури

10.11.2017
Понад 30 представників дванадцяти національних меншин України зібралися, щоб віднайти спільні інтереси та домовитися про формати подальшої співпраці, у рамках проекту «Спільно до мети». Його результати днями презентували у Києві. 
 
«Під час моделюючої гри активні представники національних громад з усієї України працювали над створенням спільного культурного центру, — говорить Сюзанне Бекер, заступниця директорки Goethe-Institut в Україні та організатор проекту.
 
— Застосування моделюючих ігор є досить популярним інструментом для симуляції проведення складних перемовин та при­йняття рішень у ситуаціях, якнайбільше наближених до реальності».
 
На перших трьох етапах проекту «Спільно до мети»  — у квітні, травні та липні — учасники під керівництвом двох німецьких експертів обговорювали актуальні проблеми та сценарії їх  вирішення.
 
Насамкінець представники німецької, польської, єврейської, кримськотатарської, литовської, грецької, ромської та болгарської нацменшин фіналізували  ідею створення Будинку національних меншин, враховуючи культурну і мовну багатоманітність.
 
Дія моделюючої гри відбувалася у фіктивному містечку «Людоньки», де кожен учасник отримав невластиву йому етнічну роль і намагався під час гри «пролобіювати» свої інтереси та дійти спільного рішення з представниками інших громад.
 
У ході експерименту на завершальному етапі гри учасникам вдалося прийти до спільного рішення і домовитися про будівництво одного культурного центру, який би задовольняв інтереси усіх громад.
 
Доктор Александр Бурка, референт  Інституту міжнародних досліджень (CIVIC) у Німеччині, каже: «Моделюючі ігри використовують на Заході у політиці та економіці, освіті та міжнародних організаціях.
 
На прикладі міжнародних інституцій моделююча гра дає можливість учасникам відчути на собі функції цих організацій і автоматично розуміти їхню діяльність».
 
До речі, метод моделюючих ігор — це і  приклад співіснування багатомовності: між собою учасники говорили німецькою, англійською, українською та російською.
 
У майбутньому учасники проекту   планують  проводити моделюючі ігри у різних містах України.
 
А  ініціював та реалізовує  «Спільно до мети» Goethe-Institut в Україні у рамках Українсько-німецького року мов 2017/2018 за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та під керівництвом Інституту міжнародних досліджень (CIVIC) у Дюссельдорфі.
 
«У національних меншин — схожі проблеми. Однак ми хочемо жити в Україні та розбудовувати її, не забуваючи при цьому про культуру і традиції своїх предків», — каже Віолета Зубочкіна, представниця литовської національної меншини.