Відкрити другий «Фронт»: партія Яценюка вперше за три роки збереться на з’їзд

10.11.2017
Відкрити другий «Фронт»: партія Яценюка вперше за три роки збереться на з’їзд

Чим буде з’їзд «Народного фронту» — підготовкою до виборів до єднання лав перед небезпекою президентської помсти? (Фото Влада Соделя.)

Як уже писала «Україна молода», коаліційна «дружба» між фракціями «Народного фронту» та Блоку Порошенка опинилася під загрозою після кримінальної справи, одним з фігурантів якої став син ключового «фронтовика» і міні­стра внутрішніх справ Арсена Авакова.

 

Подейкували, що такою була «помста» з боку Президента Порошенка за відмову Авакова розігнати протестний майдан під Верховною Радою. 

 

«Мир вам!»

 

Відтак мав місце ще один епізод, про який ми так само згадували. 7 листопада Верховна Рада розглянула, але не підтримала звільнення Арсена Авакова з посади глави МВС.
 
 
«За» було подано лише 31 голос. Цікаво, що проект відставки очільника відомства зареєстрували ще у 2016 році, але розглянули тільки зараз.
 
Його вніс нардеп від БПП Сергій Каплін. Формальні причини — провал реформ і погіршення показників.
 
«Органи внутрішніх справ України під керівництвом Авакова продемонстрували неспроможність забезпечення безпеки громадян. Показники рівня злочинності по найбільш поширених злочинах зросли на 30%», — прокоментував стан справ голова Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін, депутат від партії «Батьківщина». Його колега від «Самопомочі» Єгор Соболєв таку думку підтримав.
 
«Ми ще в 2015 році запропонували відставку міні­стра внутрішніх справ, який не зміг подолати корупцію всередині міністерства внутрішніх справ», — сказав Соболєв.
 
На захист міністра став голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.
 
«По-перше, Аваков урятував Харків. По-друге, при порожньому бюджеті й розбалансованій економіці разом iз командою очолив країну. Аваков організовував добробати, створив Національну гвардію. Ці дві сили захищали Україну від втрати незалежності», — зазначив Бурбак. 
 
У підсумку Арсену Авакову вдалося зберегти міністерське крісло. Будучи великим прихильником соцмереж, він віддячив парламентарiям у своєму «Твiттерi».
 
«Дякую парламенту за підтримку. Дякую 31 народному депутату за надану недовіру. Мир вам!» — написав він.
 
Проте чи можна вважати, що інцидент вичерпано і що провалена постанова є сигналом iз боку БПП про те, що президентська сила шукає примирення з Аваковим та його людьми? Відповідь на це питання знають, мабуть, лише безпосередні учасники конфлікту. 
 
Проте чутки про конфлікт між «Народним фронтом» та Блоком Петра Порошенка циркулюють не вперше.
 
Причому в кулуарах неодноразово натякали, що за цими непорозуміннями між коаліціянтами стоять дві ключові фігури в обох партіях — Арсен Аваков і Президент Порошенко. Хоча обидва конфлікт заперечували.
 
А тим часом після «наїзду» на сина Авакова детективи НАБУ завітали з обшуками до міністра інфраструктури Володимира Омеляна.
 
Він також обіймає посаду в Кабміні за квотою «Народного фронту». Борці з корупцією запідозрили, що міністр приховує доходи, адже не цілком зрозуміло, звідки в нього кошти на все майно, яким зараз володіє. 
 
На тлі подібного доволі непростого періоду  «Народний фронт» і проводитиме в суботу свій з’їзд. 

Перекличка перед виборами

Слід зазначити, що востаннє «фронтовики» збиралися у 2014-му. Відносно того, для чого їм знадобився партійний з’їзд саме зараз, думки експертів розходяться.
 
Хтось вважає, що мета заходу — продемонструвати єдність лав, особливо після історії з Аваковим-молодшим, і провести огляд регіональних організацій.
 
А втім, порядок денний з’їзду для багатьох партійців лишається загадкою. 
 
Показово, що для багатьох рядових депутатів «Народного фронту» проведення з’їзду стало сюрпризом, пише видання «Главком», яке поспілкувалося з деякими парламентарiями.
 
Утім, відомо, що проведення з’їзду було особистою ідеєю та ініціативою Арсенія Яценюка.
 
Про партійний захід верхівку «фронтовиків» повідомили у понеділок, тоді ж на засіданні фракції після історії з затриманням сина виступив Аваков.
 
«Він просто заявив, що його син доведе свою невинуватість в суді, але ні до якої «священної війни» не закликав», — зазначають депутати.
 
Тим часом голова фракції НФ у парламенті Максим Бурбак заявляє, що в суботу, 11 листопада, учасники з’їзду заслухають звіти міністрів плюс вирішать нагальні внутрішньопартійні питання.
 
Треба, «щоб ми почули наших міністрів, які були делеговані до Кабміну від нашої фракції «Народний фронт», — сказав Бурбак. — Я також відзвітую про роботу фракції, і ми поговоримо про наші внутрішньополітичні питання діяльності партії». 
 
Чи є в переліку цих питань пункт стосовно подальшої співпраці з Блоком Порошенка — поки невідомо.
 
«Жодного питання щодо об’єднання з якимись політичними силами на порядку денному нашого з’їзду не стоїть», — додав Бурбак. 
 
А нардеп НФ Антон Геращенко зазначає з цього приводу, що «переговори про об’єднання БПП і НФ велися і ведуться, але конкретних рішень щодо цього не ухвалено».
 
Цю ж інформацію підтверджує і спікер Ради Андрій Парубій: «Тривають консультації. Жодного рішення з цього приводу не ухвалено», — говорить він. 
 
Цілком можливо, що питання об’єднання з президентською силою, яке колись так довго мусувалося, зараз дійсно не на часі.
 
Чи сподівається «Народний фронт» обійтися на наступних виборах власними силами? Ймовірно, що у «Фронті», попри загальні скептичні настрої щодо перспектив цієї партії, не поспішають влаштовувати власний похорон.
 
І розраховують ближче до виборів провести ребрендинг. Тому, власне, і огляд партійних лав набув актуальності. 
 
Перша пробна куля на останніх виборах до місцевих територіальних громад (до цього партія не брала участі в місцевих виборах, здебільшого підтримуючи депутатів від БПП) виявилася для «Фронту» повним провалом — лише три десятки обраних депутатів.
 
І це при тому, що у БПП, який також втрачає популярність, — таких кілька сотень. Власне, після цього невтішного результату Яценюк і скликає партійців на непросту розмову. Вже цитований вище Антон Геращенко заявляє, що суботній з’їзд буде «історичною подією».