Суворі й нетолерантні: у світовому спорті більше не хочуть терпіти шахрайство з допінгом

10.11.2017
Суворі й нетолерантні: у світовому спорті більше не хочуть терпіти шахрайство з допінгом

У МОК навряд чи наважаться на тотальну заборону російським олімпійцям змагатися на зимовій Олімпіаді в Пхенчхані-2018.

Рубіж, який служить своє­рідним рубіконом для організаторів та майбутніх учасників Білих Ігор 2018 року, пере­йдено.
 
 
Менше ста днів залишилося до старту Олімпіади в південнокорейському Пхенчхані, тож із кожним днем усе більше уваги буде спрямовуватися на Корейський півострів.
 
 
Днями туди з Греції вже доставили Олімпійський вогонь, і до моменту урочистого відкриття Ігор, яке відбудеться 9 лютого, триватиме його естафета.
 
 
Її маршрут прокладено 17 містами, становить він символічні 2018 км, а честі пронести факел удостоїлися одразу 7,5 тисячi осіб.
 
 
Першою ж Олімпійський вогонь з Балканів  зустріла талановита 13-річна фігуристка Кім Ю На, котра, щоправда, через свій юний вік не зможе взяти участь у майбутній Олімпіаді.
 
Утім, здається, для господарів XXIII зимових Ігор спортивний результат на домашніх змагальних майданчиках матиме не першочергове значення.
 
Мирна, культурна, екологічно чиста, інформаційно-технологічна та економічна — під такими гаслами мають минути два олімпійські тижні в Пхенчхані.
 
Попри те, що південнокорейці більше концентруються на навколоспортивних питаннях, не варто сумніватися, що спортивному боку медалі в столиці Білих Ігор-2018 буде приділена особлива увага.
 
Після неймовірно бурхливого скандалу на Олімпіаді в Сочі-2014, головними дійовими особами якого виступили місцеві олімпійці, котрих звинуватили у системному порушенні допінгових правил, і сумніватися не варто, що питанню допінгового контролю в Пхенчхані буде приділена особлива увага.
 
Історій iз підміною проб російських спортсменів було розказано чимало. Приміром, одна з них — за участі знаного лижника Олександра Легкова — скоріше за все, матиме доволі сумний спортивний фінал, адже комісія МОК під керівництвом Деніса Освальда, яка розслідувала справу з втручанням сторонніх осіб у процес збору та збереження контейнерів з аналізами росіян, визнала Легкова та іншого його колегу по збірній Росії Євгена Бєлова винними в маніпуляціях iз допінг-пробами під час Олімпіади в Сочі й тепер вимагає довічної дискваліфікації їх від змагань під егідою МОК.
 
При цьому від Легкова, як, загалом, і від усіх порушників антидопінгового законодавства, вимагатимуть повернути здобуті в нечесній боротьбі олімпійські нагороди — зокрема, сочинське «золото» в мас-старті на 50 км та естафетне «срібло».
 
Варто відзначити, що від підсумкового вердикту цієї комісії також залежатиме й майбутнє російських олімпійців у Пхенчхані.
 
Довгий час вражена масштабами шахрайства в Сочі світова спортивна спільнота прагнула відсторонення російських «зимовиків» від Ігор-2018, утім навряд чи Міжнародний олімпійський комітет наважиться на подібне рішення.
 
Ще перед літньою Олімпіадою в Ріо-2016 головний «олімпієць» планети Томас Бах наголошував, що підпорядкована йому організація не має права забороняти збірним брати участь в Іграх — цими повноваженнями наділені міжнародні федерації, й вони, окрім Міжнародної асоціації легкої атлетики, здається,  подібних вердиктів виносити не планують.
 
Хай там як, але без покарання за свої сочинські витівки росіяни також не залишаться. Остаточний вердикт у справі з підміною пробірок у Сочі комісія, очолювана Освальдом, має винести 5 грудня.
 
У статті, нещодавно опублікованій у «Нью-Йорк таймс», передбачається, що штрафом для російських олімпійців за системне порушення на домашніх Іграх правил чесної гри може стати заборона виконання в Пхенчхані державного гімну РФ.
 
Серед інших можливих покарань — відсторонення росіян від участі в урочистій церемонії відкриття Олімпіади-2018.
 
Щоправда, у МОК дуже швидко спростували цю інформацію, назвавши її «передчасними здогадками».
 
Водночас історія з можливою довічною дискваліфікацією зірки російського лижного спорту — Легкова — яскраво свідчить, що в питанні допінгу спортивний світ нині займає вельми сувору позицію, демонструючи, як нині прийнято говорити у високих кабінетах, «нульову толерантність». 
 
* * *
 
Прикладом таких кроків може служити рішення Міжнародної федерації каное (МФК), яка днями оголосила про чотирирічну дискваліфікацію українського веслувальника-байдарочника Ігоря Трунова, у травневій допінг-пробі котрого було виявлено підвищений рівень тестостерону.
 
Тепер через прокол свого колеги по збірній українські байдарка-двійка та байдарка-четвірка по­збудуться виграних у травні на етапі Кубка світу в Португалії двох золотих нагород.
 
«Міжнародна федерація каное має намір знищити шахрайство в нашому виді спорту. У жодному виді спорту немає місця для допінгу, і ми виходимо з позиції сили, доводячи до відома спортсменів: обдурити ви не зможете, вас упіймають, і ви понесете суворе покарання», — заявив президент МФК Хосе Перурена.