У Смілі досі немає тепла в оселях, а школи закриті

08.11.2017
Люди у Смілі на Черкащині мерзнуть через чужі борги. Адже головний по­стачальник тепла — приватне ТОВ «Сміла Енергоінвест» через більш ніж 90-мільйонний борг не закупило у НАК «Наф­тогаз України» ліміти газу. І замість того, щоб узяти кредит та придбати газ, звернулося до Смілянської міської ради з проханням про реструктуризацію цього боргу.
 
Міські депутати були проти того, аби приватна компанія чіпляла свої борги на населення міста. Тож кілька разів не голосували за таку пропозицію, мотивуючи це тим, що в їхній пам’яті не вивітрилися минулорічні сюрпризи з подачею тепла місту від «Сміла Енергоінвесту», коли через борги опломбовували котельні. 
 
Але днями депутати таки здалися й погодилися, аби Смілу грів «Енергоінвест», а не місцеве комунальне підприємство, на чому наполягали міські чиновники. Правда, депутатам удалося відстояти свою позицію — і борги цього постачальника тепла на місто не повісили. 
 
«Старт опалювального сезону, його перебіг — це якраз показник роботи місцевої влади», — зазначає у коментарі голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. За його словами, коли вся область ще з весни готувалась до опалювального сезону, то в Смілі чогось чекали.
 
«Враховуючи проблеми попередніх опалювальних сезонів, ми надали Смілі чіткий алгоритм дій. Однак він не був виконаний. Навіть за створення комунального підприємства там узялись напередодні опалювального сезону, врешті, не виконали всі необхідні умови», — обурюється голова облдержадміністрації. Із приводу зриву опалюваного сезону в Смілі обласна влада звернулася до правоохоронців. Водночас намагається робити все можливе, щоб сміляни якнайшвидше отримали тепло.
 
Наразі ще п’ять котелень готові у Смілі до роботи. Містяни сподіваються, що вже за кілька днів місто буде з опаленням.