У Харкові засудили до ув'язнення і одразу ж звільнили чотирьох учасників «руської весни»

08.11.2017
Судовий процес над проросійськими активістами, що тривав у Харкові з квітня 2014 року, завершився досить несподіваним результатом.
 
Громадянина РФ Сергія Юдаєва, а також його ідейних сподвижників Сергія Гапонова, Олега Крутова і Дениса Левченка суд визнав повністю винними, засудивши, відповідно, до 8 і 5 років тюрми.
 
Але при цьому всіх чотирьох одразу випустили на волю. 
 
Вийти з СІЗО Сергію Юдаєву, який отримав найбільший термін, допоміг так званий «закон Савченко».
 
Цей правовий акт ще діяв на час перебування підозрюваного у слідчому ізоляторі, тому проведені там три роки й кілька місяців йому зарахували більше, ніж за шість років.
 
І оскільки третина визначеного терміну вже минула, суддя вирішила застосувати до тепер уже засудженого ще й закон про амністію. Причому сторона обвинувачення оскаржувати це рішення не буде.
 
«Апеляції по амністії бути не може, — пояснила ситуацію прес-секретар обласної прокуратури Віта Дубовик. — Це закон прямої дії. Його застосовують до тих, хто має на це право».
 
А ось сам Юдаєв таким правом, швидше за все, скористається, оскільки не визнав себе винним і вважає визначений йому термін покарання несправедливим. 
 
Судове засідання цього разу проходило замалим не в екстремальних умовах. Телефонні терористи двічі «мінували» будинок Феміди у Київському районі Харкова.
 
Причому один iз цих дзвінків пролунав у момент, коли виголошували вирок. Після засідання Сергію Юдаєву стало зле, тому до нього викликали «швидку».