Техаський стрілець бив свою дружину і доньку, його з ганьбою звільнили з армії

07.11.2017
Щонайменше 26 людей загинули та 20 отримали поранення в результаті стрілянини, яку вчинив озброєний чоловік в баптистській церкві в містечку Сазерленд-Спрінгс американського штату Техас.
 
Сазерленд-Спрінгс — маленький населений пункт, де живе близько 400 мешканців, за 50 км на південний схід від Сан-Антоніо.
 
Нападник — молодий чоловік, одягнений в усе чорне, був у бронежилеті та з автоматичною штурмовою гвинтівкою.
 
В неділю об 11.20 за місцевим часом він зайшов до церкви й почав стрілянину. У церкві вiдбувалося недільне богослужіння за участю близько 50 осіб.
 
За словами комісара поліції округу Вілсон Альберта Геймза, нападник покинув місце злочину на машині, а потім його знайшли мертвим.
 
За однією з перших версій, його застрелили поліцейські або він укоротив собі віку, проте пізніше поліція повідомила, що в чоловіка поцілив один з озброєних громадян.
 
Вік людей, убитих у церкві, — від 5 до 72 років, повідомив представник Департаменту громадської безпеки штату Фріман Мартін.
 
За його даними, 23 жертви були знайдені в церкві, ще двоє — поруч із будівлею, один поранений помер у лікарні.
 
Пастор церкви, де сталася стрілянина, Френк Помрой, розповів, що в результаті нападу загинула його 14-річна дочка Аннабель. Самого Френка з дружиною у цей час не було в місті.
 
Не менше 10 поранених, зокрема й дітей, відправили до найближчої лікарні Сан-Антоніо. Для евакуації поранених залучили кілька гелікоптерів.
 
«Ми маємо справу з найбільшою масовою стріляниною в історії штату», — заявив ввечері в неділю, 5 листопада, губернатор Техасу Грег Ебботт, якого цитує агенція «Рейтер».
 
Учорашні американські ЗМІ пишуть, що напад скоїв 26-річний Девін Патрік Келлі, якого раніше з ганьбою звільнили з Військово-повітряних сил США.
 
Вони повідомляють iз посиланням на представника Пентагону Енн Стефанек, що Келлі вступив на службу на військову авіабазу «Голломен» у штаті Нью-Мексико в 2010 році, проте у 2012 трибунал порушив проти нього справу за побиття дружини і дитини, а пізніше засудив до 12 місяців в’язниці. У 2014 році Келлі звільнили з армії.
 
Федеральне законодавство забороняє продаж зброї особам, яких із ганьбою звільнили з лав збройних сил, проте гвинтівку, як повідомляє Сі-Ен-Ен iз посиланням на джерело в поліції, Келлі купив у Сан-Антоніо у 2016 році, вказавши чужу адресу і збрехавши, що не має судимості.
 
На місці події працюють агенти ФБР, однак поки що мотиви нападника встановити не вдалося. Слідчі відкидають версію про терористичний замах.
 
Президент США Дональд Трамп, який перебуває в турне країнами Азії, написав у «Твіттері»: «Нехай Бог допоможе людям у Сазерленд-Спрінгс у Техасі. ФБР і правоохоронні органи працюють на місці події. Я стежу за ситуацією з Японії».
 
Напад у Техасі стався всього через місяць після того, як зловмисник відкрив вогонь по відвідувачах концерту просто неба в Лас-Вегасі. Цей напад, в результаті якого загинули 58 людей і сотні отримали поранення, став найкривавішим масовим злочином у недавній історії США.