На Донеччині бойовики вбили водія, який не зупинився на їхню вимогу

01.11.2017
Місія ОБСЄ констатує збільшення кількості порушень режиму припинення вогню і вибухів у Донецькій області останніми днями. Також спостерігачі зафіксували свіжі пошкодження цивільних об’єктів унаслідок обстрілів у Мар’їнці, Авдіївці, Пікузах, Олександрівці та Саханці. У звіті місії ОБСЄ відзначається, що доступ спостерігачів як до трьох ділянок розведення, так і до інших районів, зокрема неподалік селища Металіст, залишився обмеженим.
 
У свою чергу штаб АТО додає, що впродовж понеділка окупанти 10 разів порушили перемир’я. При цьому лише в ніч на вівторок ворог дещо зменшив інтенсивність обстрілів позицій ЗСУ. Втім у районі проведення АТО суттєвих змін в обстановці не відбулося.
 
Так, на донецькому напрямку бойовики з протитанкових гранатометів били по опорних пунктах української армії на підступах до Авдіївки та Пісків. На маріупольському напрямку ворог застосовував лише великокаліберний кулемет неподалік Старогнатівки, який замовк після того, як захисники України відкрили вогонь у відповідь. Під час цього бою поранення отримав один iз бійців ЗСУ. На луганському напрямку проросійські найманці обстріляли з мінометів калібру 120 міліметрів оборонців Трьохізбенки.
 
Водночас речник iз питань АТО Міноборони Андрій Лисенко повідомив, що бойовики розстріляли цивільне авто поблизу Калинівки і вбили водія.
 
«Співробітникам так званої ДАІ окупанти дозволили відкривати вогонь на ураження по цивільному транспорту, водії якого не виконують вимоги щодо зупинки. Внаслідок такого рішення на блокпосту неподалік населеного пукту Калинівка було розстріляно цивільне авто, яке не зупинилося на таку вимогу. Водій легковика загинув», — зазначив полковник Лисенко.
 
За його словами, щоб приховати провину за загибель мирного жителя, бойовики намагалися ввести в оману місцеве населення, звинувативши загиблого в причетності до диверсійної діяльності. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що заяви спецпредставника Держдепартаменту США по Україні Курта Волкера прямо суперечать зусиллям «нормандського формату» щодо врегулювання ситуації на сході України. За його словами, під час останнього перебування в Києві Волкер зробив низку «знакових» заяв, з яких зрозумiло, «яку альтернативу російському проекту про охорону місії на Донбасі готує США».
 
Лавров заявив, що спецпредставник США фактично висловився за «окупацію» миротворцями Донбасу: «Пан Волкер заявив, що, по-перше, потрібно, щоб миротворці окупували (він інше слово вжив, але сенс його — «окупували») весь Донбас, узяли його в кільце, і тільки потім Сполучені Штати підтримають дії Президента Петра Порошенка щодо виконання всіх його зобов’язань».
 
Зазначимо, що напередодні пан Волкер в одному з інтерв’ю заявив, що для введення миротворчої місії ООН на Донбасі необхідно, щоб Росія насамперед вивела своїх військових з ОРДЛО. Мовляв, Росію варто змусити «не закріплюватися, а навпаки, виводити свої сили, даючи дорогу миротворцям». Саме ці слова найбільше обурили представників держави-агресора в Кремлі.