Україна закликає ООН підтримати резолюцію про права людини в окупованому Криму

31.10.2017
На другу половину листопада в ООН запланували голосування за резолюцією «Положення про права людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь».
 
Цей документ зібрав беззаперечні факти про те, що громадяни України, які мешкають на анексованому Російською Федерацією півострові, потребують доступу до всіх засобів захисту їхніх прав i свобод.
 
Під час візиту української делегації до головного офісу ООН у США українські правозахисники розповіли про погіршення ситуації з правами людини в Криму.
 
Особливу увагу приділили збільшенню політично мотивованих переслідувань. Кримчани масово потерпають від психологічного тиску, який чинять на незгодних із режимом диктатури Кремля.
 
Існує практика незаконної мобілізації громадян України до лав російської армії, окупанти продовжують травлю кримчан за участь у мирних акціях спротиву.
 
Віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що окупований півострів Крим залишається територією несвободи для більшості людей.
 
Політик висловила рішучий протест проти ганебної практики, адже російська окупаційна адміністрація заборонила доступ до Криму для членів Місії ООН зі спостереження за правами людини в Україні.
 
— Ми закликаємо міжнародну спільноту послідовно реагувати на цинічні порушення прав людини в Криму, — заявила в Нью-Йоркському офісі ООН Іванна Климпуш-Цинцадзе.— Необхідно посилити політичний та дипломатичний тиск на Кремль, щоб забезпечити повернення країни-агресора до дій у рамках міжнародного права.
 
На думку українських політиків, деокупація Криму залишається пріоритетним завданням для України, і не може бути жодної мови про компенсацію з боку держави-агресора.
 
Масштаби порушень та злочинів проти свободи людей на анексованому Росією півострові лише збільшуються, а уряд РФ свідомо ігнорує свої міжнародно-правові зобов’язання.
 
— Росія використовує найгірші з практик радянської репресивної машини, — розповіла Іванна Климпуш-Цинцадзе. — Ті люди, які наважуються відмовитися від так званого «возз’єднання з Росією», стають жертвами незаконних арештів, катування та кримінальних тортур.
 
Член кримської міжнародної групи Олександр Сєдов заявив, що співробітники ФСБ свідомо створюють фейки про присутність у Криму вигаданих «екстремістів», щоб безкарно організовувати чергові хвилі переслідувань кримських татар на півострові.
 
На думку української сторони, винесений навесні цього року вердикт Міжнародного суду повинен зобов’язати Росію припинити утиски прав кримськотатарського народу на окупованому півострові та повернути людям право на отримання освіти українською мовою.
 
— Росія вперто саботує рішення Міжнародного суду ООН по Криму, — говорить постійний представник України при ООН Володимир Єльченко. — Є потреба в тому, щоб система ООН ретельно вивчила цю ганебну практику та винайшла законний метод змусити країну-агресора сумлінно виконувати ці рішення.
 
В анексованому Росією Криму до цих пір заборонена діяльність кримськотатарського Меджлісу, закриті шість із семи українських шкіл та майже половина кримськотатарських учбових закладів.
 
За даними кримської правозахисної групи, в окупованому Росією Криму в 36 разів зменшилася кількість учнів, які мають змогу здобути освіту українською мовою.