Кому радість, кому розчарування: як визначався розмір надбавки до пенсії

31.10.2017
Кому радість, кому розчарування: як визначався розмір надбавки до пенсії

А вам, сусідко, набагато пенсію збільшили? (Фото з сайта golos-narodu.com.ua.)

Останніми тижнями тема номер один серед пенсіонерів: кому і скільки додали пенсії за новим законодавством.

 

Одні обурені, бо в них пенсія зросла лише на 60—80 гривень.

 

Інші здивовані й шоковані: виплати збільшилися вдвічі, а то й утричі, й люди повірити не можуть, що отримуватимуть таку пенсію, й штурмують відділення Пенсійного фонду: а раптом сталася якась помилка? 

 

«Було 1400 гривень пенсії, а в жовтні прийшло лише 1100 гривень»

А є й такі, хто замість очікуваного підвищення отримав урізання.
 
«Було 1400 гривень пенсії, а в жовтні прийшло лише 1100 гривень, — розповідає колишня медсестра Наталія з Житомирщини. — Була в Пенсійному фонді, там нічого пояснити не можуть. Сказали почекати наступної пенсії, якщо нічого не зміниться, то тоді вже шукатимуть причину». 
 
«Як було 1400 гривень, так і отримала цю ж суму, для мене, як людини яка виходила на пенсію за пільговими умовами, зовсім нічого не змінилося», — розповідає 45-річна Ольга.
 
Вона теж працювала медсестрою, на заслужений відпочинок пішла в 35 років. На той час, розповідає жінка, різниця між її зарплатою та пенсією була настільки мізерною, що сенсу працювати за фахом не бачила.
 
Пішла на іншу, некваліфіковану, роботу, аби отримувати ще й пенсію: «мудра» держава, яка свого часу вклала кошти в навчання цього спеціаліста, забороняла працювати за фахом і водночас отримувати пенсійне забезпечення. Тому багато медпрацівників у розквіті сил та маючи досвід, залишали роботу й ішли на заслужений відпочинок. А тепер виявилося, що стажу в них небагато, тож на підвищення пенсійних виплат розраховувати не можуть. «А от моя 80-річна мама, яка після виходу на пенсію ще тривалий час працювала вчителькою, отримала прибавку в розмірі 500 гривень», — додає Ольга. 
 
Водночас деякі категорії громадян, наприклад шахтарі, отримали дійсно пристойну прибавку — подекуди вона перевищує навіть розмір пенсії до осучаснення.
 
Наприклад, шахтарю з 42 роками підземного стажу до його 4 тисяч пенсії нарахували додатково 6 тисяч гривень.
 
Відтак, за підрахунками Мінсоцполітики, оприлюдненими на сайті відомства, середній розмір пенсії після перерахунку зріс на 559,78 грн., iз 1886,78 до 2 446,56 гривнi.
 
Але ж це, як у тому анекдоті про середню температуру по лікарні! Людям байдуже до середніх показників, якщо у власній кишені, як і раніше, порожньо. 

«У кожного буде індивідуальний розмір пенсії»

Чому така велика різниця в доплатах до пенсій, про це в ефірі телеканалу «1+1» пояснив голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний: «До ухвалення цієї реформи у пенсійній системі була така ситуація, що хтось мав великий стаж, хтось — невеликий, хтось — велику зар­плату, інший — малу, але всі вони отримували фактично однакову мінімальну пенсію. І саме з ухваленням цього закону ми відновлюємо диференціацію розмірів пенсій.
 
Тобто індивідуальний підхід залежить від того, скільки у людини стажу — це один чинник, який впливає на розмір пенсії. І другий — яка в людини була зарплата. У кожного буде індивідуальний розмір пенсії. Саме за цим принципом робили перерахунок пенсій. Тому хтось отримав більше підвищення, хтось — менше, але ці всі підвищення залежать саме від того, як людина працювала і скільки вона сплачувала внескiв до Пенсійного фонду».
 
За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, із загальної кількості пенсіонерів 11,7 мільйона осіб розмір пенсії підвищено для 10,5 мільйона осіб, або 90% від загальної чисельності пенсіонерів.
 
«Не перераховано пенсію близько 900 тисяч осіб, які отримують пенсії за спеціальними законами, тобто йдеться про народних депутатів, державних службовців та інших, хто отримує пенсії за спецзаконами, а також тим категоріям громадян, яким пенсії були призначені у 2015-2017 роках», — пояснив міністр.
 
Він додав, що перерахунок та осучаснення усіх раніше призначених пенсій здійснено за єдиною формулою, незалежно від того, у якому році була призначена пенсія за матеріалами пенсійних справ, із використанням єдиного показника середньої зарплати за останні три роки в розмірі 3 764,4 гривнi та показника прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, встановленого на перше грудня 2017 року в розмірі 1452 гривні. 
 
Найближчим часом, за словами Олексія Зарудного, всі пенсіонери, яким було зроблено перерахунок, отримають письмове повідомлення, де будуть вказані їхній розмір пенсії, розрахунок цієї пенсії, коефіцієнт стажу, коефіцієнт заробітку.
 
«Тоді вони зможуть побачити, чому саме і як зросла пенсійна виплата, — каже пан Зарудний. — Бо дійсно, в кожного перерахунок індивідуальний і питань багато». Саме ці листи й мають пролити світло, чому одному пенсіонеру добавили 40 гривень, а його сусіду — тисячу... 
 

ДО РЕЧІ

За інформацією Мінсоцполітики, сума додаткових видатків, спрямованих на пенсійні виплати, у жовтні становила 6,4 млрд. гривень.
 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Чим більше в людини страхового стажу, тим краще — саме він матиме вирішальне значення для призначення пенсії.
 
Від трудового він відрізняється тим, що в період праці за людину було сплачено страхові внески в необхідному обсязі.
 
Дізнатися про свій страховий стаж можна в Пенсійному фонді або ж на його сайті.
 
Для цього потрібно створити особистий електронний кабінет (знадобиться особистий електронний підпис або письмова заява до Пенсійного фонду. Із собою обов’язково мати паспорт та оригінал ідентифікаційного коду).
 
У персональному кабінеті можна бачити всю інформацію про себе: страхові внески від 2000 року та стаж.