Відсвяткуємо без кредитів: МВФ надасть Україні кредит вже наступного року

31.10.2017
Очікуваного кредиту від Міжнародного валютного фонду ми не побачимо до самих новорічних свят.
 
Наступний транш розміром 1,9 млрд. доларів надійде до України не наприкінці 2017-го, а на початку 2018 року.
 
Наступна грошова порція від МВФ становитиме 1,5 млрд. доларів, які офіційний Київ також має отримати наступного року. 
 
Саме такий порядок отримання фінансування нашою країною підтвердила, після офіційної заяви НБУ, і рейтингова агенція Fitch.
 
«Станеться це у наступному році після затвердження бюджету 2018 року й угоди між МВФ і урядом щодо змін формули для коригування тарифів на опалення в домашніх господарствах», — повідомили в агенції. 
 
Подальші виплати від МВФ та інших міжнародних партнерів, на їхню думку, залежатимуть від прогресу структурних реформ, насамперед земельної реформи й досягнення результатів з погляду приватизації й боротьби з корупцією, що стикається із затримками і ризиками виконання, пов’язаними з початком виборчого сезону 2019 року.
 
При цьому Fitch робить один дуже позитивний для нас висновок: валові потреби в зовнішньому фінансуванні (сальдо рахунку поточних операцій, а також строки погашення державного й приватного секторів) ослабли. Хоча і несуттєво. У середньому вони становитимуть 70% міжнародних резервів у 2018-19 роках.
 
На думку аналітиків агенції, дефіцит поточного рахунку збільшиться до 4,1% ВВП у 2017 році й у середньому на 4% у 2018-19 роках. 
 
Поганий висновок: Україна і надалі залишатиметься закритою для іноземного капіталу. Fitch переконана, що чисті зовнішні запозичення приватним сектором малоймовірні, тобто запозичення з державного сектору забезпечить основну частку зовнішнього фінансування. 
 
Перенесення виплат на 2018 рік аналітики пояснюють надто повільним виконанням домовленостей і кредиторами.
 
«Мільярд, який ми отримали, це був аванс за подальші дії української влади. Але Нацбанк та Мінфін не виконали поставлені перед ними економічні нормативи. А якщо домовленості не виконуються, то МВФ також може піти на зміну цих домовленостей. Фонд, судячи з усього, більше не готовий щось змінювати у своїй політиці. Наші економічні реформи їх, схоже, вже не цікавлять. Для них важливе виконання нормативів, тоді будуть гроші», — сказав економіст Олександр Охріменко. 
 
Назагал, на думку влади та експертів, особливих загроз відтермінування чергового траншу Фонду для нас не матиме. НБУ вважає, що ми матимемо позитивний зведений платіжний баланс.
 
І це дозволить наростити міжнародні резерви до 22,1 млрд. доларів на кінець 2018 року.
 
«Катастрофічних наслідків не буде. Але питання не тільки в МВФ. Загальні тенденції розвитку української економіки свідчать про те, що гроші, які вливають кредитори, не мають визначального впливу на українську динаміку», — додав експерт Центру Разумкова Володимир Сіденко.
 
І додав: «В Україні існує гіпертрофована увага до зовнішнього фінансування». 
 
На його думку, насправді наша країна значно більше залежить від того, що відбувається всередині держави, а не від зовнішніх ресурсів, які вливаються у нашу економіку.
 
І значно більше, як вважає Сіденко, ми залежимо не від МВФ, а від того, чи буде український бізнес збільшувати інвестиції в українську економіку, чи перейдемо ми на якісь інноваційні шляхи.
 
А боятися нині треба не дефолту, а ситуації, коли реформи проводяться, а результату немає.
 
«Ось це і є справжній дефолт», — резюмував Сіденко.