Руйнується кремлівська в’язниця: Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров прибувають до Києва

27.10.2017
Руйнується кремлівська в’язниця: Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров прибувають до Києва

Звільнення політв'язнів Кремля Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова домагалися тисячі людей в Україні і за кордоном. Ще незаконно затриманих, засуджених судами РФ за фальсифікованими справами, громадян України з анексованого Криму — не менше чотирьох д

Видача політичних в’яз­нів Кремля Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова турецькій стороні відбулася завдяки  домовленостям, які раніше вдалося досягти українській стороні під час візиту до нашої країни президента Турецької Республіки Реджепа Тайїпа Ердогана.
 
 
За інформацією генерального директора кримськотатарського телеканала ATR Ленура Іслямова, його побратими Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз вранці 25 жовтня прибули до аеропорта у місті Сімферополь на різних автомобілях.
 
 
Умерова привезли з Бахчисарайської лікарні, де він проходив курс лікування ще з 20 жовтня.
 
 
Далі обох ув’язнених посадили на урядовий борт, який спочатку приземлився в Анапі, а потім узяв курс на столицю Туреччини.
 
 
— Заручники країни-агресора звільнені від кримінального переслідування ціною титанічних зусиль та успішно проведеної юридичної та дипломатичної роботи, — заявив адвокат Микола Полозов. — Безстрашні герої кримськотатарського народу на свободі продовжать боротьбу за незалежність України та всього кримськотатарського народу.
 
У столиці України політичні в’язні совісті пройдуть лікування в одній iз кращих клінік, адже стан їхнього здоров’я вимагає негайної консультації з медиками.
 
Заступники голови Медж­лісу кримськотатар­сь­кого народу Ільмі Уме­ров та Ахтем Чийгоз уже прокоментували своє звільнення у прямому ефірі кримськотатарського канала ATR. 
 
— Я хочу подякувати всім, хто боровся за нашу свободу до кінця, — сказав Ахтем Чийгоз. — Ніякої надії на звільнення не було, я думав, що буду сидіти повний термін. Із  моменту мого арешт­у було багато пропозицій просити помилування. Але згодом ФСБ та Слідчий комітет РФ зрозуміли, що подібні пропозиції мені немає сенсу робити. Я сказав, що ні в кого не буду просити помилування та не вважаю себе винним!
 
Як заявив віце-президент Парламентської асамблеї ради Європи та народний депутат Георгій Логвинський, Росії довелося піти на умови Туреччини, щоб спробувати пом’якшити  ту важку ситуацію, в якій вона опинилася через міжнародний тиск.
 
— Саме Туреччина зав­жди високо цінувала свободу та права представників кримськотатарського народу, — сказав народний депутат. — Така позиція пояснюється тим, що саме в цій країні створена та активно працює багатотисячна громада кримськотатарського народу.
 
Нагадаємо, 11 вересня підконтрольний Кремлю суд міста Сімферополь виніс вирок для Ахтема Чийгоза — вісім років колонії суворого режиму, а от його побратим Ільмі Умеров 27 вересня у тому ж суді отримав два роки в’язниці. 
 
Після того як депутати Європейського парламенту засудили винесені підконтрольним Кремлю судом вироки для лідерів Меджлісу, українській стороні вдалося знайти порозуміння з владою Туреччини та домовитися про видачу політичних в’язнів третій стороні. 
 
Чийгоз відсидів у СІЗО міста Сімферополь три роки, він був визнаний винним в «організації масових заворушень» під стінами Верховної Ради Криму та проходив по сфабрикованій проти нього кримінальній справі під назвою «26 лютого».
 
Ільмі Умеров був на підписці про невиїзд майже два роки за те, що сказав у ефірі телеканала ATR фразу на кримськотатарській мові: «Санкції повинні змусити Росію піти з територій Криму та Донбасу».
 
Ці слова співробітники ФСБ розцінили як заклики до порушення територіальної цілісності Росії.  
 
— Ми пишаємося Чийгозом та Умеровим, вони дійсно незламні та вже перебувають на волі, — заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко . — Це наша спільна важлива перемога.