Попри дві поразки Світоліна все ще може зіграти у півфіналі Підсумкового турніру WTA

27.10.2017
Попри дві поразки Світоліна все ще може зіграти у півфіналі Підсумкового турніру WTA

Шанувальники Еліни Світоліної не можуть впізнати її гру на Підсумковому турнірі WTA в Сінгапурі. (Фото з сайта www.wtatennis.com.)

У нинішньому сезоні Еліна Світоліна вже підкорила одну з визначених для себе пікових вершин.
 
 
Піднявшись на третє місце в табелі про ранги Жіночої тенісної асоціації, 23-річна одеситка оновила рейтинговий рекорд вітчизняного тенісу.
 
 
Упродовж тривалого часу він належав Андрію Медведєву, котрий у 1994 році зміг піднятися на четвертий щабель АТР.
 
 
Багато хто з українських шанувальників тенісу сподівався, що, спіймавши в нинішньому році кураж, на хвилі успіху Світоліна зможе піднятися ще на одну захмарну висоту.
 
 
Утім, здається, підкорити в 2017-му  найвищу точку в жіночому протоколі Еліна навряд чи зможе. Занадто тисне на неї тягар відповідальності за результат.
 
І Каролін Возняцьки, й Каролін Гарсія в рейтингу WTA перебувають нижче від Світоліної.
 
Проте, граючи по черзі з шостою та восьмою тенісистками планети на Підсумковому турнірі року в Сінгапурі, в обох випадках прима українського тенісу зазнала невдачі, чим неабияк мінімізувала свої шанси на подолання групового етапу змагань.
 
І хоча, маючи в пасиві дві поразки, Еліна ще зберігає шанси на потрапляння до півфіналу, сподівань, що в останньому турі реалізуються обидві умови її виходу з квартету — «суха» перемога над першою ракеткою світу, румункою Сімоною Халеп, та виграш Возняцьки у матчі з Гарсією — не так уже й багато.
 
Здавалося, піднявшись до рівня третьої (нині — четвертої) ракетки планети, Світоліна давно вже забула про «тремтіння в колінах».
 
Однак в умовах, коли грати з представниками «топової» когорти потрібно в режимі нон-стоп, до такого графіку Світоліна, схоже, ще не готова.
 
«Звісно, у мене будуть питання до себе та своєї команди, що я зробила неправильно в матчах, які  зіграла в Сінгапурі.
 
У мене ще залишаються шанси на вихід із групи? Хотілося б, щоб їх не було», — наголосила Світоліна.
 
А свій теніс проти француженки Гарсії українка назвала «жахливим». Кілька тижнів тому тенісистки зустрічалися на турнірі в Пекіні.
 
І тоді, не реалізувавши матч-бол, українка поступилася суперниці.
 
За схожим сценарієм пройшло їхнє протистояння й у Сінгапурі, де Світоліна знову не використала свій шанс на перемогу, виграючи в вирішальному сеті 5:3.
 
У підсумку, Гарсія переломила хід матчу, відправивши суперницю до готелю займатися пошуком винних у своїй невдачі — 6:7, 6:3, 7:5.
 
На відміну від «червоної» групи, де навіть в аутсайдера без очок до останнього туру залишатимуться шанси на участь у півфіналі, в «білому» квартеті турнірна ситуація мала значно менше інтриги.
 
Програвши у двох стартових поєдинках Вінус Уїльямс та Гарбіньє Мугурусі, для латвійки Олени Остапенко заключний поєдинок у групі проти чешки Кароліни Плішкової — дострокової володарки путівки до півфіналу — перетворився на матч престижу.
 
Сенсаційна тріумфаторка «Ролан Гарроса»-2017 той поєдинок виграла, проте, думається, настрій третій ракетці планети навряд чи зіпсувала.