Блокування Святошинського райсуду «оунівцями» і штурм спецпризначенців: все, що потрібно знати

25.10.2017
Блокування Святошинського райсуду «оунівцями» і штурм спецпризначенців: все, що потрібно знати

Розтрощена зала суду.

Вітчизняні спецпідрозділи поліції уперше в своїй історії штурмували будівлю суду.

 

До цього призвели дії прихильників лідера «Добровольчого руху ОУН» Миколи Коханівського, які забарикадувалися у залі Святошинського райсуду Києва ще в понеділок увечері, щоб їхнього ватажка не змогли доправити до СІЗО.

 

Відтак уже у вівторок вранці кілька десятків спецпризначенців увірвалися до зали суду через вікна.

 

Активісти намагалися втекти через двері, які самі ж заблокували меблями, але не встигли: у судових коридорах їх клав на підлогу інший загін спецпризначенців. Дісталося і присутнім журналістам. 

Барикади в суді 

Поліція вдалася до радикального сценарію і пішла на штурм через те, що станом на 9:00 вівторка Святошинський райсуд Києва не міг розпочати засідання у провадженні лідера «Добровольчого руху ОУН» Миколи Коханівського, прихильники якого продовжували блокувати суд і забарикадувалися у залі.
 
Присутній на місці народний депутат-«радикал» Ігор Мосійчук, який прийшов підтримати Коханівського, запевнив журналістів, що з головою суду домовилися про поновлення роботи.
 
Але ці домовленості активісти і депутат розцінили як зірвані, коли до суду завели спецпризначенців.
 
У свою чергу Нацполіція в офіційному повідомленні наголосила на наступному: «Вночі активісти, котрі відмовилися покидати зал засідань, у якому обирали міру запобіжного заходу Миколі Коханівському, при спробі вивести і посадити його в автозак почали застосовувати у бік правоохоронців сльозогінний газ, кидати вибухові пакети та меблі. У відповідь поліцейські теж застосували газ подразливої дії».
 
Начальник Головного управління Нацполіції у Києві Андрій Крищенко додав: «Ми унеможливили варіант вивезення підсудного і його можливої втечі з-під варти».
 
Тоді як соратники Коханівського стверджують, що вони заблокували приміщення суду у зв’язку з рішенням залишити їхнього лідера за ґратами до наступного засідання.
 
Вони стверджують, що строки для тримання Коханівського під вартою вийшли саме в понеділок увечері, тому й заблокували вхід до зали суду зсередини, щоб недопустити його вивезення в ізолятор тимчасового утримання.

Активіст чи журналіст — без різниці 

Штурм у вівторок вранці тривав лише кілька хвилин. Після чого з’ясувалося, що судова зала повністю розтрощена: поліція вказує на активістів, які використали вночі меблі для барикад, активісти закидають безмір поліції, яка застосувала ще й сльозогінний газ. 
 
Начальник управління Нацполіції Києва Андрій Крищенко повідомив, що у Святошинському райсуді затримали 30 прихильників лідера «Добровольчого руху ОУН» Миколи Коханівського.
 
«Ті особи, які вночі блокували Святошинський суд, продовжили робити це вдень — виникла знову загроза зриву судового засідання з обрання запобіжного заходу Миколі Коханівському. Тому  задіяли підрозділи поліції, суд розблоковано, 30 осіб затримано», — сказав пан Крищенко.
 
За його словами, затриманих доставили до Шевченківського райуправління поліції, де діям кожного нададуть оцінку і щодо блокування, і щодо спротиву поліції.
 
Дії «оунівців» кваліфікують за двома статтями Кримінального кодексу: ст. 194 «Пошкодження майна» і ст. 296 ст., ч. 2 «Хуліганство, скоєне групою осіб».
 
Правоохоронці наголошують, що в них вистачає доказів: як відеоматеріалів, так і показань свідків. 
 
Водночас на дії правоохоронців скаржаться присутні журналісти, адже кількох із них імовірно сприйняли за активістів.
 
Щоправда, журналіста «Громадського» Дмитра Реплянчука не лише побили представники поліції особливого призначення, а й розтрощили йому камеру.
 
Дісталось і журналістові УНІАН Сергію Лефтеру.
 
«Мене щойно побили представники поліції особливого призначення, розтрощили камеру. Я журналіст «Громадського». Мене поклали на землю. Били ногами і руками, намагалися заламати», — повідомив Реплянчук у відео­зверненні після штурму.
 
Він стверджує, що повідомив поліцейським, що є журналістом, і намагався показати посвідчення.
 
«Я сказав, що в мене все є на камері, після чого вони намагалися розбити її. Потім представник патрульної поліції мене підняв і допоміг вийти з приміщення суду», — додав журналіст.
 
Після завершення штурму правоохоронці попросили представників ЗМІ покинути приміщення.
 
Але станом на 10:50 вівторка поліція заявила про те, що обстановка в суді спокійна, тож суддя продовжила обрання міри запобіжного заходу Коханівському, але в сусідній судовій залі. 
 
На вимогу адвокатів Миколі Коханівському викликали карету швидкої допомоги, оскільки він поскаржився, що почувається погано після побиття поліцією.
 
Нагадаємо, що Коханівського затримали минулої суботи ввечері в районі станції метро «Академмістечко» через сутичку з іншим добровольцем Русланом Качмалою «Ремом», під час якої обидва отримали травми.
 
При цьому, за версією правоохоронців, Коханівський двічі поцілив у тікаючого «Рема» з незараєстрованого травматичного пістолета.