Музей Івана Гончара та Ковчег «Україна» презентували арт-бук «Наречена»

25.10.2017
Музей Івана Гончара та Ковчег «Україна» презентували арт-бук «Наречена»

Арт-бук «Наречена»

Відбулась натхненна й сімейна подія в добрій хаті — Музей Івана Гончара та Ковчег «Україна» презентували арт-бук «Наречена».
 
«Наречену і молодого благословили, все обспівали, сплели та спекли. Розважались і гуляли гості від душі».  
 
Так відгукуються  учасники події про нещодавню презентацію у Києві незвичайного видання.
 
Ковчег «Україна» — проект-ініціація у власну силу і форма загальнонаціональної терапії через усвідомлення власної величі і краси. Засновникамии є Ярина Винницька і Дмитро Осипов. 
 
Презентацію влаштували з автентичними гуртами —  з села Козацьке (Чернігівська область) та київською  «Рожаницею» — і весільними обрядами.
 
Учасники етномайстерні «Коло» випікали справжній  весільний коровай  села Бондурівка Чечельницького району Вінницької області.  Грав US Orchestra — оркестра Ukraїнських Seлян.  
 
«Магія традиційних обрядів у тому й полягає, що всі присутні якимось дивним чином відразу стають однією родиною. І ми всі — від Президента країни до простих (втім, абсолютно космічних) селянок — стали рідними і на декілька годин переселились у простір любові і чистої краси», — розповідають у Ковчег «Україна».
 
І про Президента — то не красне слівце. До презентації долучився третій Президент України Віктор Ющенко. І його колекція старожитностей прислужилася для видання арт-буку «Наречена».
 
Видання «Наречена», що встигло вже отримати титул найкращої дитячої книги на Львівському форумі видавців -2017,  — це мандрівка у світ традиційного весільного костюма.
 
Автори й упорядники  показують у виданні  неймовірну розкіш українського  вбрання і навчають дітей (і дорослих читачів так само) відрізняти борщівську сорочку від поліської, гуцульські запаски від полтавської плахти, впізнавати баламути, дукачі, зґарди.
 
З надією, що, можливо,  хтось із дівчаток опісля  захоче стати королівною у сорочці з домотканого полотна. 
 
«Наречена»  видавництва  Terra Incognita є продовженням популярного арт-буку для дорослих  «Скриня. Речі Сили», що вийшов минулого року у Видавництві Старого Лева.

Цьогорічний  проект створено за підтримки Національного музею Івана Гончара на основі його музейної колекції, а також колекцій відомих українських збирачів старовини — Роксоляни Шимчук (Етно-галерея Роксоляни Шимчук), Уляни Явної (Давній народний одяг), Президента Віктора Ющенка, майстерні дитячого одягу «Аденчик-Баденчик».
 
«Гарний проект, до якого долучилась і наша родина», — констатує Катерина Ющенко.


 
 
Попри те, що арт-буки вийшли у різних видавництвах й орієнтуються на різну за віком аудиторію, зв’язок між ними важко не помітити.
 
І на тематичному, і на суто візуальному рівнях обидві апелюють до культурної спадщини українців і ніби втілюють знамениті слова Шевченка про «свого не цурайтесь».
 
Окрім вишуканих колажних ілюстрацій, чудового дизайну та чудової поліграфії, «Наречена» може похвалитися ще й сюжетом, в основі якого лежить історія про маленьку Софійку зі старовинного Кам’янця-Подільського.
 
Дівчинка належить до…  повітруль — волелюбних красунь, що пересуваються в повітрі, не торкаючись землі, й приносять людям натхнення та любов.
 
Одного разу Софійка  ставить бабусі  незручне для дорослих і незмінно цікаве будь-якій дитині запитання про те, звідки вона взялася.  
 
У відповідь отримує не банальну байку про капусту чи лелеку, а правдиву  історію про Дерево Роду, його «гілочки».
 
Із розмови-одкровення та старих фотографій з горища для Софійки і починається її дивовижна подорож минулим — світом традиційного українського весільного вбрання.