У Харкові представлять документальний фільм про знаменитий письменницький будинок «Слово»

25.10.2017
Після світової прем’єри у Польщі, що відбулася в рамках конкурсних програм 33-го Варшавського міжнародного кінофестивалю, фільм Тараса Томенка «Будинок «Слово» 27 жовтня покажуть в Україні.
 
Містом першого національного показу був обраний Харків, оскільки письменницька багатоповерхівка, що встигла стати міфічною легендою вітчизняної літератури, розташована саме тут, по вулиці Культури,9.
 
Кінострічка розкриває одну із найдраматичніших сторінок історії України — винищення української інтелігенції, спеціально зібраної під одним дахом.
 
Це історія про те, як очікуваний побутовий рай поступово перетворюється на справжнє пекло і як система може жорстоко ламати художника, вбиваючи в ньому творчу особистість.
 
Проект фільму став одним із переможців 7-го конкурсного відбору Держкіно, отримавши державну фінансову підтримку розміром 800 тис. гривень.
 
Загалом бю­джет стрічки, створеної компанією Fresh Production Group за участю продюсерів ­Олега Щербини та Юлії Чернявської, склав 1 млн. 200 тисяч гривень.
 
Над сценарієм працювали Любов Якимчук, Ярина Цимбал і Тарас Томенко, перебираючи тисячі листів і доносів, історичних наукових праць та висновків слідчих НКВС.
 
Це кропітке вивчення фактів тривало довгих п’ять років. 
 
«Автори провели грандіозну роботу з архівами, — каже голова Держкіно Пилип Іллєнко, — адже багато матеріалів будуть оприлюднені вперше. Вони також органічно поєднали їх із кадрами сучасності, запропонувавши одночасно цікаве історичне дослідження та майстерне художнє висловлювання».
 
Важливість фільму пояснюється його змістом, адже він відкриває світові істинну причину тотального занепаду української культури в 30-х роках минулого століття.
 
Довгий час інформація про подальшу долю жителів будинку «Слово» ретельно приховувалась. Лише нещодавно документи, в яких описано останні дні та години життя понад 300 осіб, були розсекречені. 
 
Потужна історія фільму підкріплена оригінальною формою: глядач бачить маловідомі або абсолютно ексклюзивні архівні фотографії та відеоматеріали i водночас чує озвучені київськими акторами справжні вислови та думки Миколи Хвильового і Майка Йогансена, Раїси Троянкер і Наталії Ужвій, Остапа Вишні та Володимира Сосюри, Павла Тичини, Леся Курбаса та багатьох інших.
 
Для національної прем’єри у Харкові вже приготували червону доріжку, якою пройдуть гості та творча група стрічки. У програмі — перегляд фільму, читання уривків з художніх творів, творча дискусія.