«Дубль» «найкращого»: Роналду отримав «Золотий м’яч» і став найкращим за версією ФІФА

25.10.2017
«Дубль» «найкращого»: Роналду отримав «Золотий м’яч» і став найкращим за версією ФІФА

Удруге поспіль ФІФА назвала Кріштіану Роналду (ліворуч) найкращим футболістом року. Мессі — знову другий. (Фото з сайта championat.com)

Раніше традиційним моментом для підбиття Міжнародною футбольною федерацією календарних підсумків був початок наступного за звітним періодом року.
 
 
Проте, втративши можливість нагороджувати футболістів «Золотим м’ячем», керівництво ФІФА вирішило повністю дистанціювати від гучної церемонії, котру знову самостійно проводить «Франс Футбол», і перенесли роздачу «слонів» iз січня на жовтень.
 
 
Тож вийшло так, що за один 2017 рік очільник ФІФА Джанні Інфантіно провів дві урочистості.
 
 
На початку року, в січні, у Цюриху підбивали підсумки 2016-го, а 23 жовтня в Лондоні відбувся гала-вечір, де футбольний світ дізнався героїв поточного року.
 
В обох випадках звання найкращого футболіста, за версією ФІФА, дісталося одному гравцю.
 
Дебютний титул The Best, вигравши в 2016 році два чемпіонати Європи — клубний та національний, отримав Кріштіану Роналду.
 
Кращим iз кращих португальську зірку мадридського «Реалу» назвали й за підсумками 2017-го, в якому «К7» тріумфував у іспанській прiмері та Лізі чемпіонів.
 
Зайве говорити, що в боротьбі за визнання експертів (а це були майже 25 тисяч професіональних футболістів) Роналду знову випередив свого головного конкурента Ліонеля Мессі.
 
«Я перемагаю другий рік поспіль. І для мене це дуже важливо», — наголосив 32-річний португалець.
 
Відтоді, як у Мессі з’явилася унікальна колекція з п’яти «Золотих м’ячів», ігрова ініціатива, можна сказати, перейшла до Роналду.
 
В останні два роки, намагаючись ні в чому не поступатися своєму геніальному візаві, Кріштіану демонстрував гру екстра-класу.
 
І хоча традиційно вважається, що в футболі перемагає команда, останні успіхи колективів, за які виступає «К7», чітко пов’язані з мега-продуктивною роботою португальського «вінгера».
 
Приміром, стати «Реалу» першою у новітній історії Ліги чемпіонів командою, котра двічі поспіль виграла турнір, допоміг саме Роналду.
 
Починаючи з чвертьфінальної стадії Суперліги-2016/2017, Кріштіану забив 10 м’ячів.
 
П’ять із них — у 1/4 фіналу — залетіли у ворота «Баварії», три — дісталося землякам з «Атлетико», у фіналі ж проти «Ювентуса» мадридська зірка зробив переможний «дубль».
 
Варто також нагадати, що в 2017-му Роналду став першим із футболістів, кому в Лізі чемпіонів вдалося перетнути рубіж у сто м’ячів.
 
Закономірно, що за таких умов титул «кращого тренера року» дістався наставнику «Реала» Зінедіну Зідану.
 
У 1998 році Зізу виграв «Золотий м’яч», а через два десятиліття піднявся на вершину тренерської слави, чого, до речі, раніше не вдавалося жодному футболісту.
 
А до символічної збірної року ФІФА включило одразу п’ятьох футболістів «королівського» клубу.
 
Звання ж кращого воротаря отримав 40-річний Джанлуїджі Буффон з «Ювентуса», а премією Пушкаша — за кращий гол — нагородили форварда лондонського «Арсеналу» Олівьє Жиру. 
 

ВИЗНАННЯ

Символічна збірна ФІФА 2017 року
Воротар: Буффон («Ювентус», Італія);
Захисники: Д. Алвес («ПСЖ»/«Ювентус», Бразилія), С. Рамос («Реал», Іспанія), Бонуччі («Мілан»/«Ювентус», Італія), Марсело («Реал», Бразилія);
Півзахисники: Модрич («Реал» Хорватія),  Кроос («Реал», Німеччина), Іньєста («Барселона», Іспанія);
Форварди: Мессі («Барселона», Аргентина), К. Роналду («Реал», Португалія), Неймар («ПСЖ»/«Барселона», Бразилія).