Шляхом Каталонії: у двох регіонах Італії відбулися референдуми про автономію

24.10.2017
У північних італійських регіонах Ломбардія зі столицею в Мілані, фінансовій столиці Італії, та Венето зі столицею у Венеції в неділю, 22 жовтня, відбулися референдуми щодо посилення їхньої автономії.
 
Результат волевиявлення: 98% ломбардійців та 95% венеціанців забажали ширшої автономії.
 
Із 1990-х років мешканці північних регіонів Італії мріяли про створення власної держави, яка мала називатися Паданією.
 
Прихильники незалежності організовували яскраві демонстрації під прапорами із зеленою емблемою та роздавали майбутнім паданським громадянам символічні ідентифікаційні картки.
 
Та минуло майже 30 років, і мрії про Паданію практично зійшли нанівець. Але з початком каталонських подій правопопулістська партія «Північна ліга» (Lega Nord), яка колись була ініціатором відокремлення північних регіонів, запропонувала провести  два легальні, але такі, що мають лише консультативний характер, референдуми в Ломбардії та Венето. 
 
«Карлес Пучдемон (лідер Каталонії. — Ред.) упустив унікальний шанс. Він зупинився на півшляху і вже не має тієї сили, яка була в нього спочатку», — вважає губернатор Ломбардії Роберто Мароні.
 
Він також додає, що Мілан, як це не парадоксально, зараз випереджає Барселону в списку можливих претендентів на розміщення штаб-квартири Європейського агентства з лікарських засобів, яке має залишити Лондон після виходу Великобританії з ЄС.
 
На думку експертів, рішення місцевої влади про референдуми треба розглядати в контексті парламентських виборів, що мають відбутися в Італії 2018 року.
 
Як пояснює професор політології Крістіна Фузоне, так «Північна ліга» намагається заручитися підтримкою якомога більшої кількості виборців.
 
Ця політична сила роками залишалася нечисленним, проте критично важливим членом правоцентристської коаліції на чолі з колишнім прем’єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі.
 
81-річний Берлусконі підтримав рішення про проведення референдумів у Ломбардії та Венето, пообіцявши цим регіонам ширшу автономію в разі перемоги своєї партії на виборах. 
 
За італійською Конституцією, з 2011 року регіони республіки мають право вимагати більшої автономії в усіх сферах, починаючи з освіти і закінчуючи розподілом податкових зборів.
 
Однак фінансову самостійність регіонів неочікувано обмежили під час економічної кризи в ЄС. Багатші північні регіони Італії незадоволені цим.
 
Наприклад, Ломбардія та Венето з населенням 15 мільйонів осіб наповнюють бюджет 60-мільйонної Італії приблизно на 30%.
 
І процес майже односторонній: Ломбардія щороку вливає до центрального бюджету на 54 млрд. євро більше, ніж отримує з нього, а Венето платить на 15,5 млрд. євро більше, ніж отримує.
 
Велетенські кошти йдуть на дотації недорозвиненим регіонам півдня Італії. І якби ж то дійсно на їх розвиток, бо насправді значна частина дотацій потрапляє в руки мафії. Це дратує північних італійців, звідси і сепаратистські настрої.
 
Референдуми в двох регіонах — спроба тиску на Рим із метою виправити цю несправедливу ситуацію. Про відділення від Італії не йдеться. Принаймні, наразі.