Верховний Суд окупованого Криму відхилив три апеляції на захист Ільмі Умерова

24.10.2017
Небезпечний для життя напад гіпертонії стався з лідером кримсько­татарського національного руху Ільмі Умеровим через кілька днів після винесення вироку.
 
Нагадаємо, підконтрольний Кремлю Центральний районний суд міста Сімферополь засудив Умерова до двох років ув’язнення в колонії-поселенні.
 
Покарання за статтею про екстремізм також передбачає, що протягом двох років після звільнення Умеров не зможе займатися громадською діяльністю та виступати в ЗМІ.
 
— Верховний Суд окупованого Криму відкинув всі три апеляції, які ми подавали на захист Ільмі Умерова, — розповів адвокат Едем Семедляєв. — Хоча поганий стан здоров’я підзахисного прирівнює взяття під варту до повільної страти. Адже у свої 60 років Ільмі Умеров є інвалідом третьої групи, має діабет, хворобу Паркінсона та слабке серце. 
 
За словами правозахисника, суд узяв до уваги важкий стан здоров’я Умерова, дозволивши йому перебувати вдома, допоки вирок не набуде чинності. Однак домогтися пом’якшення вироку правозахисникам не вдалося.
 
— Жорстокий вердикт суддів став їхньою реакцією на принциповість моєї політичної позиції, — заявив сам Ільмі Умеров. — Я щиро радів, коли на Генеральній Асамблеї ООН розглянули ситуацію з правами людини у Криму та прийняли резолюцію, яка засуджує злочини окупаційного режиму на півострові. 
 
Лідер кримськотатарського руху Ільмі Умеров розповів, що зараз на анексованому півострові ситуація зі свободою слова є навіть гіршою, аніж це було за часів СРСР.
 
Проти людей, які не згодні з позицією  влади, відкривають фіктивні кримінальні справи та присуджують вкрай великі тюремні терміни без будь-якого жалю.
 
Так, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз отримав вiсiм років тюрми, а фігурантів резонансної справи Хізб ут-Тахрір засудили до 17, 12 та 5 років тюрми лише за те, що вони дотримувалися канонів ісламу.
 
«Із людьми відверто розправляються за допомогою відкриття фальшивих кримінальних справ, — каже адвокат Микола Полозов. — Підконтрольним Кремлю правоохоронцям не потрібні навіть докази провини людини, щоб засудити на великий термін ув’язнення. Вироки лідерам кримськотатарського руху в Криму винесли ті колишні українські судді, які продалися окупаційній владі. Тепер їхнє завдання — вислужитися перед новим господарем, що вони й роблять, штампуючи непомірно жорстокі вироки для людей».
 
Найбільшу тривогу правозахисників викликає питання, де саме буде відбувати термін покарання 60-річний Ільмі Умеров.
 
Якщо неугодного окупаційній владі патріота України вишлють до Сибіру, то допомога родичів та адвокатів стане для нього недосяжною. Окупанти можуть зробити це свідомо, щоб зламати лідера кримськотатарського народу та залякати його послідовників.