Ляшко у новому законопроекті закликає купувати українське та платити українцям

24.10.2017
Ляшко у новому законопроекті закликає купувати українське та платити українцям

Олег Ляшко хоче, щоб за державні кошти купували товари національного виробника. Для прикладу, вироби з дерева, які виготовляють на чернігівському підприємстві.

У Радикальній партії переконані, що законопроект «Купуй українське, плати українцям!» — одна з основ економічної політики держави.
 
 
Після тижнів блокування апарат ВР усе ж таки зареєстрував ініціативу народних депутатів РПЛ Олега Ляшка та Віктора Галасюка під №7206.
 
 
«Спочатку їм не сподобалася назва. А як нам було назвати законопроект — «Не купуй українське і не плати українцям»? Саме таку політику проводить влада впродовж останніх років», — обурювався співавтор документа Олег Ляшко. 
 
 
Суть законопроекту зводиться до наступного: виробляєш продукцію в Україні, платиш зарплату українцям, використовуєш українську сировину, матеріали, компоненти, енергію, фінанси — отримай цінову перевагу при державних закупівлях.
 
«Досить купувати за кордоном те, що здатні виробляти самі! Кожна гривня, заплачена за український товар, відновлює економіку, створює робочі місця і добробут українців», — прокоментував законопроект Олег Ляшко.
 
Документ, у першу чергу, спрямований на збільшення державних замовлень для національних виробників. Політик навів приклад, коли тендер на закупівлю трамваїв виграла польська фірма, хоча могла виграти українська.
 
«Нещодавно польська компанія перемогла вітчизняний «Електронтранс» у поставці трамваїв на суму 1,8 млрд. грн., запропонувавши суму контракту на 1 000 грн. дешевше українського виробника», — зазначено у пояснювальній записці.
 
Олег Ляшко переконаний, що роботу потрібно давати українцям. І пропонує у загальній оцінці тендерних пропозицій визначити питому вагу критерію місцевої складової в предметі закупівлі на рівні не нижчому 20%.
 
Це дозволить підвищити рівень ефективності реалізації державної політики в сфері публічних закупівель та забезпечить умови для залучення інвестицій у вітчизняну промисловість, локалізації виробництв та створення нових робочих місць.