Українські бійці стали учасниками Марафону морської піхоти США

24.10.2017
Українські бійці стали учасниками Марафону морської піхоти США

Марафон стартував.

Україні є ким пишатися — десять нескорених духом воїнів, котрі пройшли через страшні жорна війни на сході нашої держави й зазнали важких поранень, після багатьох місяців реабілітації взяли участь у 42-му Марафоні морської піхоти США.

 

Цей марафон — один із наймасовіших у світі й посідає в рейтингу подібних заходів дев’яте місце, офіційно в ньому беруть участь близько 30 тисяч учасників. 

 

Заокеанський забіг стартував у неділю о 7.45 та 7.55 ранку (14:45-14:55 за Києвом) у різних місцях, адже бігуни долали різні дистанції.
 
 
Одні — 10-кілометрову, вони стартували неподалік Капітолія, інші пробігли класичну «марафонку» — 42 км 195 метрів — стартувавши біля комплексу Пентагону (м. Арлінгтон).
 
 
Фінішували учасники обох дистанцій у передмісті Вашингтона біля монумента Iwo Jima, який вшановує загиблих у всіх війнах морських піхотинцiв США.
 
Десятикілометрову дистанцію з української команди подолали Вадим Свириденко, Дмитро Блохін, Юрій Писарчук, Юрій Дмитренко, Павло Солоха й Артем Лукашук; повноцінний марафон пробігли Микола Рудик, Єгор Терехов і Олександр Маланіч, а Олександр Чалапчій подолав дистанцію на спеціальному ручному велосипеді.
 
«Ми присвятили цей марафон людям, котрі вже не повернуться з АТО, також цей забіг — заради тих, хто зараз у госпіталях, щоб для них це було стимулом, аби вони піднялися», — прокоментував змагання Вадим Свириденко, який через бої за Дебальцеве втратив чотири кінцівки.
 
Юрій Дмитренко після забігу з оптимізмом написав у «Фейсбуці»: «Якщо що — фінішував успішно, якщо брати до уваги, що це мої перші 10 км у житті. Результат на 10 км — 1:11:40. А це 4 тис. 19  місце з 7 тис. 61 учасника Marine Corps Marathon у Вашингтоні. Психологічно допомагало те, що відмітки на дистанції у милях, тому 6 миль бігти набагато легше, ніж 10 км. Я задоволений!»
 
Усі бійці української команди наголосили, що для них це не спорт заради результатів, а спорт заради реабілітації. Наших хлопців на змаганнях підтримували представники української діаспори в США, деякі з них приїхали навіть з інших штатів. 
 
Крім участі у марафоні, українські військові зустрінуться з пораненими з інших країн, познайомляться з сучасними методами реабілітації та налагодять корисні контакти з багатонаціональною спільнотою військових, які демонструють приклад повернення до активного й повноцінного життя після поранення.
 
Петро Порошенко на своїй сторінці у «Фейсбуцi» написав: «Вітаю наших воїнів iз чудовим результатом на Марафоні морської піхоти США. Неймовірно! Пишаємося вами!».