Новітні Остапи Бендери капіталізували «сміттєві» цінні папери у «брудні» 40 мільярдів

20.10.2017
Масштабні протиправні оборудки вдалося виявити завдяки професіоналізму оперативників Департаменту захисту економіки Нацполіції та слідчих Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України — їхніми спільними зусиллями викрито злочинну схему випуску на ринок так званих «сміттєвих» цінних паперів.
 
Новітні Остапи Бендери штучно завищували вартість цінних паперів підконтрольних емітентів, а потім реалізовували їх підприємствам реального сектору економіки.
 
Організатори злочинної схеми в своїх махінаціях задіяли посадових осіб фондових бірж.  Покупці «цінних» паперів (інвестиційні фонди, страхові компанії)  використовували їх у своїх злочинних схемах.
 
Як виявилося, щомісячно злочинна група в реальному секторі економіки реалізовувала «сміттєвих» цінних паперів на загальну суму понад мільярд гривень.
 
За попередніми даними, за свої послуги учасники фінансових зловживань щомісяця отримували мільйонні прибутки.
 
Правоохоронці провели 34 обшуки, в ході яких вилучили 51 печатку та документацію, яка підтверджує злочинну діяльність шахраїв. На даний час на цінні папери підконтрольних злочинній групі емітентів накладено арешт.
 
Додамо, що загальна сума капіталізації паперів становить майже... 40 мільярдів гривень!
 
Кримінальне провадження відкрито за ст. 205 (Фіктивне підприємництво), ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом) та ст. 222-1 (Маніпулювання на фондовому ринку) Кримінального кодексу України, які передбачають тривале ув’язнення. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Не інакше як трагікомічним можна назвати випадок, що днями трапився в Рівному з патрульними поліцейськими, які зупинили автомобіль Jeep Grand Cherokee, за кермом якого сидів... дев’ятирічний хлопчик.
 
Щоправда, у салоні був і його 33-річний горе-батько, який повідомив правоохоронцям, що, мовляв, то він посадив своє чадо за кермо. Але на цьому несподіванки для поліцейських не скінчилися — у салоні авто вони помітили пістолет, на який, як виявилося згодом, документів не було.
 
А далі — більше: у якийсь момент малолітній автолюбитель попросився відійти до туалету, а коли йшов, то викинув щось у кущі — і то були не цукерки, а пакет із пігулками, схожими на... екстазі.
 
Таки справді «яблуко від яблуні далеко не падає». Тепер цей «прикольний» інцидент розслідують слідчі.