Польща підтримає миротворчу місію ООН в Україні

19.10.2017
Польща підтримає миротворчу місію ООН в Україні

Вітольд Ващиковський бачить в Україні ключового партнера.

У вівторковому номері наближеної до уряду польської газети «Жечпосполіта» розміщено програмну статтю міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського про польсько-українські відносини.
 
Пан Ващиковський наголосив, що партнерство з Україною залишається ключовим завданням закордонної політики Польщі.
 
«Польський уряд глибоко переконаний, що для безпеки нашого континенту незамінною є європейська, політично та економічно стабільна Україна», — наголошено у тексті очільника дипломатичного відомства Польщі.
 
На думку Вітольда Ващиковського, тісні та різносторонні відносини між двома країнами ґрунтуються не тільки на спільній історії, а й на відповідальності за спільне європейське майбутнє.
 
Глава МЗС Польщі зазначив, що польський уряд сприймає відносини з Україною як шанс, але водночас не «ховає складних тем під килим».
 
Прикладами активних відносин між сусідами міністр Ващиковський вважає взаємні часті візити представників влади обох країн, а також спільні історичні та економічні ініціативи. 
 
Пан міністр заявив також, що Польщі важливо, аби реформи в Україні були справжніми та глибокими.
 
Він нагадав, що Польща багато років надає фактичну допомогу Києву на багатьох рівнях: економічному, органі­заційному, самоврядному і фінансовому.
 
За його словами, впродовж багатьох років Поль­ща надає реальну допомогу Києву.
 
«Систематично зростає вартість допомоги на розвиток: 2016 року ми переказали на цю мету приблизно 95 млн. злотих. Польські експерти готові надалі підтримувати реформи в галузі боротьби з корупцією, реформу освіти та процес децентралізації», — додав він. 
 
Пан Ващиковський наголосив, що інтенсивний та дієвий характер польсько-української співпраці не повинен дивувати.
 
«Польща — серед тих країн, які вважають, що міжнародна спільнота зобов’язана протидіяти збройному ігноруванню міжнародного порядку — без огляду на неодноразово болючі фінансові наслідки такої позиції, включно з тими, які б’ють по наших підприємцях», — заявив Ващиковський, натякаючи на антиросійські санкції. 
 
Міністр нагадав, що з 1 січня наступного року Польща перебере в України на два роки місце непостійного члена Ради Безпеки ООН.
 
«Ми вбачаємо в цій ролі шанс і обов’язок намагатися повернути в наш регіон пошану до таких норм міжнародного права, як непорушність кордонів, суверенність країн, відмова від військової сили та шантажу застосування сили для розв’язання суперечок між країнами. У цьо­му ключі ми будемо включатися в роботу над створенням миротворчої місії ООН в Україні», — пообіцяв міністр. 
 
Ващиковський звернув увагу, що істотним інструментом зближення України з Європейським Союзом є її участь у Східному партнерстві.
 
«Після років пустих запевнень попередників теперішній уряд Польщі успішно форсував звільнення громадян України від обов’язку отримання віз для подорожей до Європейського Союзу. Це історичний прогрес у формуванні відчуття європейської спільноти, яка сягає далі, ніж кордони ЄС», — вважає автор статті. 
 
«Польський уряд раніше прийняв свідоме рішення про полегшення для громадян України правил на проживання, навчання та отримання роботи в Польщі. Про масштаб явища та його значення для наших відносин свідчать дані Національного банку Польщі: 2016 року українці, які працюють у Польщі, переказали своїм рідним в Україні вісім мільярдів злотих (1,9 млрд. євро. — Ред.)», — зауважив глава МЗС.
 
На його думку, ЄС і надалі «повинен залишатися відкритою спільнотою, яка зберігатиме гравітаційну силу для аспірацій наших східних сусідів».