Громадські організації Харкова разом із Володимиром Жемчуговим провели благодійний аукціон

18.10.2017
Громадські організації Харкова разом із Володимиром  Жемчуговим, який сам пережив жахіття полону, провели аукціон «Допомога родинам заручників».
 
Завдяки проданим лотам вдалося зібрати понад 37 тисяч гривень, що будуть розподілені між тридцятьма сім’ями ув’язнених. 
 
Серед речей, підготовлених для продажу, були, в основному, предмети мистецтва, створені руками родичів та друзів військовополонених.
 
Найбільшу суму (20 тисяч гривень) учасники торгів віддали за картину «Ісус та ангел», вишиту бісером сестрою добровольця Олексія Кириченка Оксаною.
 
Він був захоплений «ополченцями» ще в серпні 2014 року в районі Іловайського котла, і вiдтодi його не вдається обміняти.
 
На цьому ж заході журналісти медіапроекту «Накипіло» презентували документальний фільм «Листи «Лиса», в якому розповіли про силу волі Олексія і надію його дружини на те, що він таки повернеться невдовзі додому.
 
Аукціон став також медійним майданчиком, мета якого — перш за все нагадати суспільству про невиконаний обов’язок перед заручниками війни.
 
«Окрім самої ситуації, яка жахлива сама по собі, — каже Володимир Жемчугов, — важко усвідомлювати і той факт, що державі ці люди не дуже то й потрібні. Тобто або реально не можна нічого зробити, або нікому не хочеться лізти у цю тривалу, важку, безнадійну справу за винятком кількох емпатів-волонтерів». 
 
Допомога ж потрібна не лише тим, хто й далі перебуває у донбаських в’язницях, а й їхнім родинам та бранцям, що повернулися додому.
 
«Зараз у нас працює гаряча лінія, на яку можна по­дзвонити, коли стає зовсім зле і є потреба поговорити бодай із кимось, — каже учасниця волонтерського об’єднання «Блакитний птах» Вікторія Бабій. — Люди, які пройшли через полон, мають серйозні проблеми зі здоров’ям, тому ми збираємо кошти, аби надати їм медичну допомогу. Іноді потрібна також юридична та соціальна підтримка».
 
Аналогічні аукціони вже пройшли у Києві та Дніпрі, де організаторам вдалося зібрати, відповідно, 43,45 та 52,5 тисячі гривень.