Страсті за Страсбургом: у ПАРЄ знову підіймають голови симпатики путінської Росії

13.10.2017
Страсті за Страсбургом: у ПАРЄ знову підіймають голови симпатики путінської Росії

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у середу переважною більшістю голосів затвердила рішення, яке має на меті зняття політичних санкцій iз Російської Федерації, повідомляє «Українська правда».

 

Проект резолюції підготував наступний президент асамблеї Мікеле Ніколетті.

 

Як повідомив голова постійної делегації України в ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар’єв, ця резолюція може стати першим кроком до повернення російської делегації.

 

Усі обмеження, накладені на росіян у ПАРЄ, скасують 

 

Майже всі поправки, запропоновані українською делегацією, були відхилені.
 
 
В тому числі у тексті рішення лишилася норма про те, що ПАРЄ та Комітет міністрів (виконавчий орган Ради Європи) (КМРЄ) мають «гармонізувати правила участі та представництва країн-членів в обох статутних органах».
 
Як відомо, ще у квітні 2014 року ПАРЄ наклала на РФ санкції, позбавивши росіян права голосу. Через це російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ.
 
«Європейська правда» у статті, опублікованій у середу, пояснила, що, за задумом ідеологів такої норми, це має заборонити ПАРЄ продовжувати дію обмежень, що накладаються на РФ, без згоди країн-членів.
 
По суті, це ставить під питання схвалення у ПАРЄ будь-яких санкцій проти РФ. Враховуючи, що санкції мають поновлюватися щороку, обмеження можуть бути зняті вже в січні.
 
 «У перекладі з дипломатичної мови на людську це означає, що всі обмеження, накладені на росіян у ПАРЄ, мають бути скасовані — бо в КМРЄ санкцій проти РФ немає», — йдеться у публікації «Битва за гроші та за Росію: в Раді Європи запустили новий сценарій скасування санкцій».
 
Прикметно, що дану норму підтримала переважна більшість депутатів ПАРЄ, всі запропоновані Україною поправки  провалилися, причому голоси розділилися у пропорції 60 на 30.
 
Українські депутати голосували за скасування даних норм, окрім Юлії Льовочкіної, яка підтримала їх.
 
Показово і те, що Верховна Рада України в грудні минулого року скасувала своє рішення про обрання Надії Савченко членом постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ, а Льовочкіна продовжує відстоювати у складі української делегації інтереси Росії. 
 
Конкретний механізм втілення нових положень може бути розроблений керівними органами ПАРЄ у найближчі місяці.
 
Раніше повідомлялося, що в Раді Європи підготували механізм, який дозволить зняти санкції з РФ і повернути російську делегацію у ПАРЄ.
 
У Росії заявили, що проведуть у Санкт-Петербурзі переговори з делегацією Парламентської асамблеї Ради Європи, під час яких буде заявлено про бажання повноцінного повернення у ПАРЄ.
 
Про це заявила спікер Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко, повідомляє російська агенція «Інтерфакс».
 
За її словами, переговори пройдуть пiд час 137-ї асамблеї Міжпарламентського союзу в Санкт-Петербурзі.
 
Верховна Рада 5 жовтня вирішила бойкотувати 137-ту сесію Міжпарламентського союзу, заплановану в Пітері, та звернулася до парламентів країн-членів Міжпарламентського союзу зробити те ж саме. За відповідну постанову №7169 проголосували 249 народних депутатів.
 
Представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба вважає, що позавчорашнє рішення ПАРЄ було несподіваним, але ще не стало поразкою України.
 
«Бажання повернути росіян до ПАРЄ є, але гарантій повернення немає. Червона лінія — січень 2018 року. Все, що відбуватиметься до цього, це гра, а не результат гри. Вірогідність повернення наразі дорівнює вірогідності неповернення. Все залежить від купи чинників», — написав Кулеба у «Фейсбуці».

Проукраїнський голос у ПАРЄ слабшає 

Президент Петро Порошенко під час виступу на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи в середу зазначив, що за останні три роки зміцнилась європейська коаліція проти Росії і зросла підтримка України. Незалежні аналітики менш оптимістичні.
 
Вони вказують, що в ПАРЄ знову підіймають голови симпатики путінської Росії.
 
Про це свідчить зроблена з трибуни ПАРЄ 10 жовтня заява президента Чехії Мілоша Земана про те, що Україні слід погодитися з анексією Криму, вимагаючи за неї натомість якусь матеріальну чи фінансову компенсацію. Земан виступив за зняття санкцій із Росії.
 
Представники ПАРЄ у своїй більшості проігнорували цю заяву Земана, хоча вона є досить тривожним дзвіночком.
 
Скажімо, колишній президент Австрії Гайнц Фішер підтримав позицію президента Чехії Земана щодо необхідності скасування санкцій проти Росії.
 
Варто додати, що російська дипломатія не дрімає: вона продовжує традиції радянської дипломатичної школи, «вигризає своє» напівправдою і брехнею, ідеологічною обробкою і підкупом.
 
Адже російських дипломатів підбирають за фаховою придатністю відстоювати інтереси своєї країни, а українських — за лояльністю до чинної влади чи причетністю до родинно-олігархічних кланів. 
 
Про ослаблення проукраїнських сил у ПАРЄ свідчить і те, що подав у відставку голова групи Європейської народної партії в Парламентській асамблеї Ради Європи, віце-президент ПАРЄ Аксель Фішер.
 
Голова найбільшої групи ПАРЄ Фішер був одночасно і спецдоповідачем моніторингового комітету ПАРЄ з питань України.
 
Мікеле Ніколетті, який підготував вигідний для Росії проект резолюції, проголосований у середу, займе посаду президента ПАРЄ у січні наступного року.
 
На відміну від теперішнього тимчасового президента ПАРЄ, депутата парламенту Кіпру Стелли Кіріакідес, яка зберігає нейтральну позицію, італійця Ніколетті вважають проросійським політиком.