Луценко проситиме Раду позбавити підозрюваних права оскаржувати свій статус

11.10.2017
Внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу, згідно з якими, в Україні стало можливо оскаржити у суді пред’явлення підозри, є помилкою, вважає Генпрокурор Юрій Луценко.
 
«Україна ввела право оскарження підозри в суді. З моєї точки зору, це помилка. Скажу це відверто. Бо сам статус документа під назвою «Підозра» введений саме для того, щоб людина знала: увага, слідчі працюють щодо вас в такому-то напрямі. Але в даному випадку це лише підозра, яка ще має бути обґрунтована слідчим», — заявив Луценко.
 
Відтак, Генпрокурор проситиме народних депутатів скасувати це нововведення. 
 
«Я буду звертатися і до профільного комітету, і до парламенту з тим, щоби переглянути цю норму. Залишити жорсткі строки слідства, але не давати можливість підозрюваним оскаржувати підозру», — наголошує Луценко. 
 
Зазначимо, що 3 жовтня депутати пакетом ухвалили десятки не підтриманих раніше поправок без обговорення.
 
Перед голосуванням за законопроект в цілому голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич зачитав кілька десятків номерів поправок до різних кодексів і законів, до яких запропонував повернутися.
 
При цьому їх суть озвучена не була. 
 
У Національному антикорупційному бюро України закликали Президента Петра Порошенка ветувати ухвалені зміни до Кримінально-процесуального кодексу, які, на думку бюро, паралізують роботу органів досудового розслідування. 
 
Експерти коаліції «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) також заявили, що зміни до КПК паралізують роботу правоохоронних органів, і висловили думку, що найкращим виходом із ситуації було би ветування Президентом окремих положень Кримінально-процесуального кодексу. 
 
Також експерти розкритикували обмеження термінів досудового слідства, передбачене в змінах до КПК, наголосивши, що в європейській практиці передбачено термін досудового слідства в рамках терміну давності притягнення особи до відповідальності, а не одним роком, як у прийнятих парламентом змінах.