На Одещині після ремонту таки демонтували скандальні пам’ятники Леніну та Калініну

10.10.2017
Монументи вождів пролетаріату Леніна і Калініна, які насправді насаджували більшовицьку ідеологію і не гребували при цьому нищити своїми наказами людей, на Одещині знесли, незважаючи на те, що раніше з бюджету області виділили понад 50 тисяч гривень на їх реставрацію.
 
Зараз поліція спільно зі слідчими ГПУ з’ясовують, чому ці гроші пішли на відновлення, а не на запланований демонтаж ідолів вождів тоталітарного минулого.
 
...Скромне село Кубей Білгородського району Одеської області «прогриміло» на всю Україну після того, як ним зацікавилися фахівці відразу трьох правоохоронних структур: ГУ Нацполіції, СБУ та Генпрокуратури.
 
Причиною для занепокоєння столичних юристів став лист з Українського інституту національної пам’яті. У ньому йдеться про те, що дії голови сільради села Кубей підпадають під статтю 436 КК України.
 
Керівник науково-дослідного інституту просить ГПУ перевірити роботу Петра Кісси та порушити проти нього кримінальне провадження за фактом виготовлення, поширення і публічного використання комуністичної символіки. 
 
Звернутися до правоохоронців історики вирішили через півроку після того, як особисто спілкувалися з керівником села Кубей та пропонували йому добровільно розлучитися з бовдурами минулого століття.
 
У відповідь на ці прохання Петро Кісса сказав, що грошей на демонтаж у скарбниці села немає. Утім через три місяці з’ясувалося, що голова сільради просто збрехав!
 
Спочатку майже дві тисячі доларів пішло на косметичний ремонт вождів часів СРСР, а не на їх знесення.
 
Така нещирість обурила місцевих активістів патріотичної організації «Правий сектор», які власноруч вирішили частково демонтувати пам’ятник Леніну.
 
Тільки після цього Петро Кісса змушений був виконати закон. 
 
— У Білгородському районі ми нарахували більше десяти пам’ятників часів СРСР, які не просто не зносять, а ще й виділяють гроші на їх реставрацію, — обурюється активіст Сергій Стерненко. — Неприпустимо, щоб у незалежній Україні намагалися зберегти пам’ять про тих, хто був відвертим ворогом країни.
 
Тепер уже скандально відомий очільник сільради Петро Кісса виправдовується і каже: мовляв, просто хотів зберегти пам’ятники Леніну та Калініну як оригінальні музейні експонати. «Якщо вони такі погані люди, то нехай усі знають, як вони виглядали, — пояснив він свою тактику поведінки. — У музеях різних країн світу зберігають пам’ятники із зображенням тиранів і ніхто нікого за це не переслідує».
 
Нагадаємо, що на території України Закон про декомунізацію набрав чинностi 20 травня 2015 року, вiдтодi було демонтовано понад чотири тисячі пам’ятників Леніну, а також близько двох тисяч інших монументів часів СРСР.
 
На початок нинішньої осені у містах на території України неначе демонтували всі пам’ятники Леніну, які перебували на балансі. Однак у сільській місцевості, а також на території деяких підприємств залишилися ідоли, які не значаться в реєстрах.