ЗСУ спростовують просування в бік Донецька

10.10.2017
Штаб АТО офіційно спростував поширену раніше інформацію, ніби українські військові взяли під контроль злітно-посадкову смугу Донецького аеропорту. Зокрема, речник штабу АТО Анатолій Стельмах заперечив будь-які наступальні дії ЗСУ на східному фронті.
 
«Ми не володіємо такою інформацією. Ми не ведемо наступальні дії, ми утримуємо лінію розмежування, визначену за мирними угодами. Ніякого просування вперед у нас немає», — сказав пан Стельмах у коментарі журналістам.
 
Зауважимо, що в репортажах вітчизняних ЗМІ йшлося про вогневий контроль ЗСУ над злітно-посадковою смугою, тож відповідь штабу АТО можна розцінювати по-різному. Зокрема, саме українські військові повідомили на камеру ТСН, що вони взяли під повний контроль не лише смугу, а й околиці Донецького аеропорту. Як доказ вони продемонстрували український прапор за кілька сотень метрів від терміналу.
 
«Під нашим контролем злітна смуга, руїни ДАП, тобто окраїна міста Донецьк», — розповів один iз військових. Інші ж захисники України додали, що добре вивчили карту околиць Куйбишевського району Донецька, бо це буде в нагоді під час наступу і звільнення міста шахтарів від окупантів. У тому, що такий наказ про наступ буде, ніхто з вояків не сумнівається. «Українська мова на цьому боці лунає всюди — в командах, наказах і говірці. І це дуже дратує бойовиків, що стоять за якихось кілька сотень метрів», — додає інший вояк.
 
Загалом минулої неділі бойовики збільшили кількість обстрілів: 26 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ (переважно з гранатометів і кулеметів), втрат серед українських військових немає. Тоді як захисники України 19 разів відкривали вогонь у відповідь, змушуючи сепаратистів дотримуватися режиму тиші. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Російські окупаційні війська комплектуються особами з кримінальним минулим на окупованій території Донбасу, внаслідок чого почастішали злочини проти мирного населення та всередині бандформувань. Це засвідчують дані Головного управління розвідки Міноборони України.
 
«У неділю, 8 жовтня, командир одного з підрозділів так званої 5-ї окремої мотострілецької бригади в Макіївці застосував вогнепальну зброю і важко поранив підлеглого «за неповагу до кадрового російського офіцера», — повідомив речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко.
 
Крім цього, за його словами, російські найманці зі складу так званого 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти в Новоазовську, погрожуючи зброєю мешканцям населеного пункту Саханка, насильно заселяються в їхнi житлові приміщення, користуються їхнiми речами та майном.