Радикальна партія голосувала за визнання Росії агресором, а Опоблок і «Батьківщина» — ні

10.10.2017
Радикальна партія голосувала за визнання Росії агресором, а Опоблок і «Батьківщина» — ні

Олег Ляшко відмовився підтримувати норми закону щодо Донбасу, які суперечать інтересам українців. (Фото Олега ФЕДОНЮКА.)

Під час розгляду законопроектів по Донбасу в парламенті було гаряче. Приміщення було задимлено від запаленої шашки.
 
 
Трибуна — заблокована фракцією «Самопоміч», яка донедавна займала протилежну позицію...
 
 
Перший із законопроектів — про реінтеграцію Донбасу і визнання Росії агресором — підтримали тільки після вилучення з нього за наполяганням РПЛ згадки про Мінські угоди. 
 
 
«Підписавши Мінські домовленості, Президент Порошенко перевищив повноваження, надані йому Конституцією. Ці документи не відповідають ні Основному Закону України, ні національним інтересам. Фракція Радикальної партії ніколи не підтримувала жодний документ, який розглядався у парламентi, щодо легалізації Мінських домовленостей. А коли під тиском Президента 31 серпня 2015-го були прийняті зміни до Конституції про надання Донбасу «особливого статусу», наша команда єдина вийшла з коаліції на знак протесту проти них», — заявив Ляшко.
 
Народний депутат переконаний, що під зовнішнім тиском не може змінюватись Конституція, територіальний устрій чи політичний лад в Україні.
 
«Мінські домовленості — це консервація російської агресії, визнання переваги Путіна та нав’язування українцям, як їм жити. Винятково український народ має вирішувати долю України, її територіальний устрій та майбутнє. Ми дякуємо нашим союзникам за їхню солідарність та підтримку в нашій боротьбі. Проте ми не втручаємось у внутрішні справи німців, французів чи американців. Хай і вони нам не розказують, як жити. Українці здатні самі вирішувати свою долю!» — підкреслив лідер РПЛ.
 
За визнання російської агресії Радикальна партія проголосувала, а ось Опоблок і «Батьківщина» Юлії Тимошенко — ні.
 
Водночас, фракція РПЛ не підтримала другий законопроект щодо Донбасу, який продовжував «особливий статус» цих територій.
 
Олег Ляшко наголосив, що його фракція послідовно виступала проти легалізації терористів та російської окупації, на відміну від колег.
 
«За результатами голосування 17 березня 2015 року за нову редакцію закону про «особливий статус» Донбасу його підтримала більшість iз тих, хто напередодні блокував трибуну. Чому ви тоді голосувати за те, щоб терористів обирали до місцевої влади та легалізували їх? Цим голосуванням ви узаконили Мінські домовленості, а сьогодні виступаєте проти них. Це лицемірство! Ми завжди були проти легалізації сепаратистів і російської окупації на Донбасі», — звернувся до парламентаріїв Ляшко.