Метикують на трьох: яких фермерів підтримуватиме грошима уряд

10.10.2017
Метикують на трьох: яких фермерів підтримуватиме грошима уряд

Фермерам-садівникам варто підготувати заявки на державну фіндопомогу.

Нову стратегію озвучив під час представлення проекту бюджету 2018 року на аграрному комітеті перший заступник міністра агрополітики та продовольства Максим Мартинюк.
 
 
Загалом у 2018 році на пряму підтримку АПК збираються спрямувати 6,3 мільярда гривень.
 
 
Із них на розвиток фермерських господарств піде один мільярд, два мільярди на бюджетні дотації, ще майже мільярд — на здешевлення вітчизняної сільськогосподарської техніки, а  2,3 мільярда гривень уряд планував віддати на підтримку тваринництва.
 
 
Але в аграрному комітеті Ради не проти змінити цільове спрямування «тваринницьких»  2,3 мільярда, виділивши з них ще два мільярди на бюджетні дотації.
 
 
При цьому ніхто не збирається змінювати сам механізм дотацій.
 
Заслуговує на окрему увагу запропонований урядом розподіл бюджетних грошей, виділених для підтримки фермерського бізнесу.
 
«Половина з мільярда гривень піде на підтримку кооперативів. Решту коштів розділять на три групи господарств. Перша — нові фермери, які хочуть отримати підтримку, але до банку не можуть піти, бо не мають кредитної історії та надійного предмета застави. Друга — сімейні ферми. Третя — вже діючі фермерські господарства. Очікуємо, що така стратегія дасть низку виробничих проривів: збільшення кількості фермерських господарств, робочих місць і, як результат, — середнього класу, який у всіх країнах є драйвером розвитку», — каже Максим Мартинюк.
 
За словами заступника міністра, Мінагрополітики також робитиме ставку на підтримку фермерів, які займаються овочівництвом, ягідництвом і загалом садівництвом.
 
Крім того, можуть розраховувати на підтримку й виробники, які застосовують проекти з альтернативної енергетики, якщо вони вписуються в аграрний процес.
 
Наскільки ефективним буде такий розподіл у масштабах галузі, покаже час, а от акцентованим групам фермерів варто подумати над індивідуальними програмами розвитку.
 
Щоб оперативно скористатися поки що віртуальним, але вже внесеним у законодавче поле шансом отримати омріяну матеріальну підтримку від держави.