Вирішальний фінал: матч із хорватами визначить долю української збірної на ЧС-2018

10.10.2017
Вирішальний фінал: матч із хорватами визначить долю української збірної на ЧС-2018

Після появи бразильця Марлоса у складі збірної України відбулося пожвавлення її гри в матчі проти Косова.

Після перемоги над Косово, котра залишила збірну України в когорті претендентів від групи «І» на поїздку до Росії на чемпіонат світу-2018, у перший день нового тижня «синьо-жовті» зіграли, як наголошував їхній наставник Андрій Шевченко, другий поспіль фінал, від якого, загалом, і залежало їхнє майбутнє у відборі на «мундіаль».
 
 
На матч iз хорватами, котрі минулої п’ятниці сенсаційно втратили у Фінляндії два пункти й поступилися лідерством у секстеті збірній Ісландії, особливих варіантів у нашої команди  вчора  не було. Аби розраховувати на ЧС-2018, «синьо-жовтим» потрібна була лише перемога.
 
 
При цьому про здобуття українськими футболістами прямої перепустки на турнір не йшлося, адже ісландці — одноосібні перед заключним туром лідери «пульки» — в останньому матчі групового етапу грали з аутсайдерами, й навряд чи були налаштовані на якийсь поділ очок iз косоварами.
 
 
У своєму другому побаченні з командою Косова, яке цього разу відбулося в Албанії (через невизнання нашою державою незалежності цієї країни свій домашній поєдинок проти її збірної «синьо-жовті» проводили в Польщі), підопічні Шевченка здобули, як кажуть, робочу перемогу — 2:0.
 
Однією лівою покласти суперника на лопатки не вдалося — для здобуття трьох пунктів нашим збірникам довелося в другому таймі трохи додати, змусивши косоварів забити у свої ворота переможний для української збірної м’яч.
 
При цьому, аби в матчі не було інфарктної кінцівки, своє вагоме слово на 80-й хвилині сказав новоспечений гравець дортмундської «Боруссії» Андрій Ярмоленко, подвоївши рахунок у грі.
 
А от збірній Хорватії, котра минулого уїк-енду на домашньому «Максимірі» приймала Фінляндію, закріпити свою перевагу над фінами не вдалося, у результаті чого — незапланована втрата очок, лідируючої позиції та, що головне, прощання з головним тренером Анте Чачичем.
 
В останніх трьох матчах — проти Косова (1:0), Туреччини (0:2) та Фінляндії (1:1) — під орудою Чачича хорвати здобули лише чотири очки, поставивши свою поїздку на «мундіаль», яка після першого кола відбору видавалася неминучою, у залежність від одного матчу зі збірною України.
 
Відтак поєдинок Україна — Хорватія, на який вивести «картатих» довірили Златко Даличу, для обох його учасників перетворився на матч життя.
 
Щоправда, хорватів у поєдинку на «Олімпійському» влаштовувала й нічия, натомість українська команда потребувала лише максимального результату.
 
Утім  у  таборі «синьо-жовтих» про матч iз хорватами говорили з пересторогою.
 
Ярмоленко акцентував увагу на можливій відсутності на трибунах «Олімпійського» «ультрас», без підтримки котрих буде важко досягти переможного підсумку.
 
А все через те, що фанати «Динамо» виступили з закликом до своїх однодумців бойкотувати важливу гру національної збірної про «картатих».
 
Мовляв, на цей доленосний для «синьо-жовтих» матч ФФУ організувало продаж іменних квитків, а це — порушення прав і свобод громадян.
 
Зрозуміло, що у федерації, готуючись до фіналу Ліги чемпіонів-2018 у Києві, міркують про посилення глядацької культури та рівня безпеки на трибунах «Олімпійського».
 
Натомість ультрас, які полюбляють бавитися з піротехнікою, категорично не хочуть своєї ідентифікації. 
 
Неоднозначно казав про підсумок двобою й інший лідер «синьо-жовтих» Євген Коноплянка: «Не можу гарантувати, що здобудемо перемогу над хорватами».
 
Натомість португалець Пауло Фонсека — головний тренер «Шахтаря», гравці котрого складають «основу» збірної України (хоча в грі з косоварами тренерський штаб «синьо-жовтих» не залишив без уваги й динамівських збірників), напередодні поєдинку заявив, що вірить у команду Андрія Шевченка.
 
Нагадаємо, що з недавнього часу за збірну України виступає один із донецьких бразильців — Марлос.
 
Його дебют за «синьо-жовтих» прийшовся на гру проти Косова, за яку від партнерів по команді він отримав «п’ять iз плюсом».
 
Утім значно важливіше було, аби весь свій потенціал Марлос показав у грі з хорватами.
 
Загалом, аби російський «мундіаль» не випав із поля зору української команди, зіграти на максимумі проти «картатих» мали всі українські збірники, для чого президент ФФУ Андрій Павелко навіть пообіцяв футболістам подвоїти преміальні. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група І. Туреччина — Ісландія — 0:3, Хорватія — Фінляндія — 1:1, Косово — Україна — 0:2 (Пакарада, 60 (у свої ворота) Ярмоленко, 80; У: П’ятов, Караваєв, Ордець, Хачеріді, Матвієнко, Сидорчук, Ротань (Степаненко, 64), Гармаш, Коноплянка (Буяльський, 89), Ярмоленко, Кравець (Марлос, 46).
Турнірне становище: Ісландія — 19, Хорватія, Україна — 17, Туреччина — 14, Фінляндія — 8, Косово — 1.