Подруга стрільця з Лас-Вегаса згадує про нього як про «добру, турботливу і тиху людину»

06.10.2017
Подруга стрільця з Лас-Вегаса згадує про нього як про «добру, турботливу і тиху людину»

Можна купити будь-яку зброю.

Подруга Стівена Педдока, який влаштував у неділю стрілянину в Лас-Вегасі, вбивши 59 людей, нічого не знала про його плани, йдеться в її заяві.
 
 
«Він ніколи не говорив мені і не робив нічого такого, що якось могло б натякнути мені, що станеться щось жахливе», — йдеться в заяві Мерілу Денлі, зачитаній її адвокатом.
 
 
Пані Денлі у середу прибула з Філіппін в аеропорт Лос-Анджелеса, де її чекали агенти ФБР, що розслідують трагедію в Лас-Вегасі.
 
 
За словами жінки, вона знала Стівена Педдока як «добру, турботливу і тиху людину».
 
 
«Я любила його і сподівалася на спокійне майбутнє разом», — додала жінка.
 
Співмешканка Педока, 62-річна австралійка філіппінського походження, переїхала до США 20 років тому і працювала у казино.
 
У поліції вважають, що жінка не причетна до організації нападу в Лас-Вегасі: у день стрілянини вона перебувала в Токіо.
 
Пані Денлі добровільно прилетіла до Лос-Анджелеса з Філіппін у вівторок ввечері, аби поговорити з ФБР, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
За кілька тижнів до того Паддок здивував її «дешевим квитком», аби вона змогла відвідати свою сім’ю. Поки вона була на Філіппінах, він перевів їй 100 тисяч доларів, пояснивши, що це — на купівлю будинку.
 
«Я була вдячна, але, чесно кажучи, я хвилювалася, що в такий спосіб він хоче розірвати стосунки, — сказала вона. — Я ніколи не думала, що він планує насильство проти когось».
 
На прес-конференції в Лас-Вегасі  шериф міста Джозеф Ломбардо заявив, що 64-річний Стівен Паддок упродовж багатьох років працював бухгалтером і жив секретним життям, не викликав жодних підозр у сусідів та поліції.
 
Десятиліттями він збирав зброю і боєприпаси. Так «колекціонер» назбирав загалом  арсенал  із 47 одиниць вогнепальної зброї та тисячі одиниць амуніції до неї.
 
Місцевий продавець зброї Кріс Салліван розповів, що Педдок був одним iз кращих його клієнтів і що він пройшов «всі перевірки та процедури» для придбання вогнепальної зброї.
 
У Педдока також була ліцензія пілота та дозвіл на полювання, виданий владою штату Аляска. 
 
При цьому влада поки що не може сказати, що саме спонукало чоловіка відкрити вогонь по людях. У ФБР кажуть, що жодного зв’язку з тероризмом поки що не виявили. Влада каже, що у вбивці були психічні розлади.
 
Президент США Дональд Трамп назвав Педдока «хворим» та «божевільним», але не пояснив при цьому, як такій особі  регулярно продавали небезпечну  зброю. 
 
Те, що відбулося в Лас-Вегасі, стало найбільшим за кількістю жертв випадком стрілянини у США. Президент Трамп та його дружина Меланія зустрілися з потерпілими та родинами жертв масового розстрілу в Лас-Вегасі.
 
Американський лідер висловив їм співчуття, але відмовився, як того очікували, говорити про більш жорсткий контроль над поширенням зброї, до чого його закликають демократи.
 
Доля таких заходів у руках республіканців у Конгресі. Але експерти вважають, що вони не підуть на перегляд цього питання.
 
Коментуючи трагедію в Лас-Вегасі, Трамп заявив, що США «будуть обговорювати закони про зброю з плином часу». 
 
Після приходу до Білого дому Трамп відмінив указ свого попередника Барака Обами, який зробив практично неможливим придбання зброї особами з порушеннями психіки. Указ Обами стосувався більш ніж 75 тисяч американців, які мають різноманітні психічні відхилення.
 
Більше того, в цей час у Палаті представників Конгресу США обговорюються поправки до законопроекту, який полегшить придбання зброї з глушниками, яку, зокрема,  використовують наймані вбивці.
 
Колишній кандидат у президенти США Хілларі Клінтон звернула увагу на те, що кількість жертв у Лас-Вегасі була б ще більшою, якби люди не почули звуки пострілів та не почали втікати і ховатися.
 
Якщо глушники можна буде придбати без обмежень, то кількість жертв таких інцидентів значно зросте.
 
Чоловік Хілларі, Білл Клінтон, під час перебування на посаді президента 1994 року запровадив 10-річний мораторій на продаж 18 видів напівавтоматичної зброї.
 
Але його не продовжили за республіканського президента Джорджа Буша. Відтак кількість масових убивств після того зросла.
 
З вересня 2011 року і до цього часу в різних містах США було здійснено 18 масових убивств, жертвами яких стали більше 1200 осіб.
 
Президент Барак Обама наголосив в одному з виступів, що США — «єдина розвинена країна на Землі, яка не має нормальних законів про контроль за зброєю навіть перед обличчям масових убивств».
 
Сполучені Штати майже нічого не зробили на федеральному рівні в питанні контролю над обігом зброї, хіба що ще більше спростили можливість кожного дістати зброю.
 
І тепер усі гілки влади контролюються людьми, які, схоже, занадто сильно пов’язані зі збройним лобі. Тому не варто сподіватись, що на федеральному рівні відбудуться якісь зміни.
 
США є найбільш озброєною країною світу — на руках населення перебуває приблизно 360 млн. одиниць вогнепальної зброї, тобто на 40 млн. більше, ніж кількість усього населення країни включно з немовлятами.
 
Громадяни США володіють 42% вогнепальної зброї, яка перебуває в руках цивільного населення світу. При цьому приблизно 90% зброї у США перебуває в руках десь 3% населення. Оце і є метою лобістів вільного продажу зброї в Україні. Багаті озброєні проти бідних і беззбройних.