Українка виборола друге місце на конкурсі молодих учених ЄС

06.10.2017
У Таллінні провели 29-й Конкурс молодих учених Європейського Союзу (EUCYS-2017) — найпрестижніше європейське змагання, до участі в якому запрошують переможців національних конкурсів країн-членів ЄС, асоційованих членів та країн, що мають угоди про співпрацю з Євросоюзом у сферах науки і технології. 
 
У столиці Естонії на конкурсі команди з 38 країн світу представили 89 наукових теоретичних та прикладних робіт.
 
Майже впродовж тижня наприкінці вересня 146 учасників змагання продемонстрували членам авторитетного міжнародного журі роботи з біології, хімії, комп’ютерних та інженерних наук, охорони довкілля, матеріалознавства, математики, медицини, фізики та соціальних наук. 
 
Україну не вперше запросили до участі в цьому конкурсі. Наші молоді науковці отримали у 1994 році в Люксембурзі два третіх місця; у 2000 році в Амстердамі — одне третє місце; у 2012-му в Братиславі — 1 спеціальний приз.
 
На EUCYS-2017 Україну представляли переможці цьогорічного Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України: випускниця Технічного ліцею Національного політехнічного університету України «КПІ» Яна Жабура (тема роботи «Вдосконалення технічних можливостей дельта-робота», розділ «Інженерні науки») та учень 11 класу Чернівецького ліцею №1 математичного та економічного профілів Чернівецької міської ради Микола Веремчук (робота — «Дослідження розподілу густини в газах за допомогою шлірен-фотографії», розділ «Фізика»).
 
Яна Жабура презентувала проект, присвячений розширенню технічних можливостей дельта-робота.
 
Дельта-робот — це вид механічного маніпулятора з паралельною кінематикою, який може швидко і точно переміщувати інструменти для механічної обробки деталей та виконувати інші дії в площинах, паралельних основі.
 
Головна перевага класичної моделі дельта-робота (у порівнянні з широко розповсюдженими послідовними маніпуляторами з приводами на рухомій частині) в тому, що приводи, які становлять значний відсоток його ваги, розміщені на нерухомій основі.
 
Таким чином рухома частина дельта-робота легша, бо не обтяжена двигунами, дешевша і простіша в обслуговуванні. Проте, незважаючи на такі корисні властивості, дельта-роботу не вистачає ступенів свободи — він не може повертати предмет, з яким працює.
 
Основною ідеєю конкурсного проекту української дослідниці є зміна конструкції робота, що дає змогу робити повороти об’єкту і при цьому зберегти переваги класичної моделі. 
 
За свою роботу Яна на EUCYS-2017 удостоїлася другого місця. Для подальшого заохочення до наукової діяльності її нагородили також запрошенням на участь у Стокгольмському міжнародному молодіжному семінарі та урочистій церемонії нагоро­дження лауреатів Нобелівської премії 2017 року.
 
Робота чернівецького школяра присвячена визначенню густини повітря в певному об’ємі за допомогою шлірен-зйомки — методу, який раніше використовувався тільки для візуалізації неоднорідностей у прозорих речовинах.
 
Для цього Микола нагрітою вольфрамовою спіраллю створював стабільний конвекційний потік і за допомогою шлірен-фотозйомки та стандартних методів обробки зображення досліджував оптичні параметри зображень конвекційних потоків при різних температурах розігріву спіралі.
 
Результати дослі­джень юного науковця стануть у нагоді для кращого розуміння залежностей між оптичними властивостями газу та його станом, проведення аналогій між різними фізичними процесами та лабораторних робіт. Нагородили Миколу Спеціальним призом від Форуму Європейських міжурядових дослідницьких організацій (EIROforum).