Після вибухів у Калинівці в Україні значно посилили охорону військових об’єктів

06.10.2017
Після вибухів у Калинівці в Україні значно посилили охорону військових об’єктів

Мирні громадяни пильнують дрони, щоб ті біди не накоїли.

Фахівці з Міноборони України повідомили, що за одну добу помітили відразу два російських безпілотники, які кружляли над територіями нашої країни.
 
 
Військових країни-агресора зацікавив авіаційний парк на Херсонщині та арсенали на Черкащині.
 
 
— Трьох порушників правопорядку затримали на Херсонщині недалеко від військових складів, зараз правоохоронці з’ясовують, що вони там робили, — розповів спікер Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко. — А ось на Черкащині, на території одного зі складів із пальним, знайшли пристосування для наведення безпілотників, оснащене лазерним прицілом. Ці факти свідчать на користь того, що полювання на ресурси Зброй­них сил України триває.
 
 
Найбільші сховища з боєприпасами розташовані на Чернігівщині (місто Ічня). Поруч із секретним об’єктом розташований національний природний парк та більше 20 населених пунктів.
 
 
За над­звичайної ситуації евакуювати доведеться понад 30 тисяч осіб, а зробити це буде вкрай важко.
 
Тому місцеві мешканці змушені самотужки стежити за дотриманням порядку поблизу військових складів із боєприпасами.
 
Практично кожна людина має при собі контактні телефони місцевих прикордонників та правоохоронних органів.
 
Силовики будуть раді будь-якому дзвінку, який просигналізує про проникнення підозрілих осіб на територію, що охороняється.
 
— Ми знаємо, наскільки небезпечно жити в цих краях, але їхати нікуди не збираємося, адже прожили все життя у цій місцевості, — говорить мешканка села Лучківка Зінаїда Терещенко. — Люди готові надати допомогу з охорони артилерійських складів, аби у нас все було тихо та спокійно.
 
Дійсно, у селі, де всі один одного добре знають, чужинцю або диверсанту сховатися просто неможливо. Багато людей прожили тут усе свідоме життя, навіть сараї побудували з порожніх контейнерів від боєприпасів.
 
— Експерти встановили, що потужних вибухів на складах у селі Калинівка було два, — розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, головний експерт комісії з трагедії у селі Калинівка та Балаклеї Олександр Рувин. — Перший розтрощив склад iз «Тюльпанами», а другий вибух прогримів усередині критого бетоном бункеру з «Ураганами». Саме ці факти дали слідству підстави серйозно розглядати відразу дві версії військової трагедії, що сталася під Вінницею.
 
За словами Олександра Ревуна, те, що склади з боєприпасами під Калинівкою охоронялися геть погано, — встановлений факт. Багато боєприпасів валялися просто на землі, без належного нагляду.
 
Експертам вдалося встановити, що перші ви­бухи прогриміли всередині, а не iз зовнішнього боку приміщення, але встановити істину буде проблематично.
 
Адже на складах було відсутнє відеоспостереження та пункти постійної охорони.
 
За словами фахівця, більше 30 років на українських складах боєприпасів не проводили ревізію.
 
Гроші, які виділяли на охорону військових складів під Вінницею, зникали у невідомому напрямку.
 
Вже після трагедії правоохоронці оприлюднили інформацію про те, що значні шматки покриття в паркані просто розвалилися під впливом часу.
 
Отож потрапити на територію військових складів iз боєприпасами міг кожен бажаючий.
 
— По обороноздатності нашої країни завдано найбільший удар за останні 70 років, — заявив секретар РНБО Олександр Турчинов. — У вогні згоріло 32 тисячі тонн боєприпасів на загальну суму понад 800 мільйонів доларів.
 
На думку Турчинова, для того щоб військові об’єкти на території України не стали легкою здобиччю для диверсантів та терористів, необхідно збільшити відповідальність чиновників за те, що відбувається в країні.
 
А от начальник Генерального штабу України Віктор Муженко, до чиєї компетенції входять питання нагляду за збереженням боєприпасів України, свою провину категорично заперечує.
 
З його слів, відповідальність за те, що відбувається в країні, має взяти на себе особисто Верховний головнокомандувач України, тобто Президент Петро Порошенко.