«Хімік» із новими легіонерами переможно розпочав кваліфікацію в Кубку Європи

06.10.2017
«Хімік» із новими легіонерами переможно розпочав кваліфікацію в Кубку Європи

Кваліфікацію до групового раунду Кубка Європи-2017/2018 «Хімік» розпочав iз мінімальної гостьової перемоги над «Істамбулом». (Фото з сайта fbu.ua.)

Після того як дуже швидко свої виступи в Лізі чемпіонів припинив «Будівельник», а «Дніпро» також на стадії кваліфікації попрощався з Кубком Європи ФІБА, южненський «Хімік» залишився єдиним українським клубом у єврокваліфікації.
 
 
У нинішньому сезоні вихід чинного віце-чемпіона країни на міжнародну арену відбувся на етапі другого кваліфайн-раунду Кубка Європи, тоді як попередній європохід розпочався для них одразу з групового раунду ЛЧ.
 
 
На відміну від вищезгаданої пари єврокубкових невдах, котрій без «розігріву» на внутрішній арені довелося розпочинати офіційний сезон-2017/2018, «Хімік» напередодні свого першого побачення з турецьким «Істанбулом» зіграв стартовий поєдинок вітчизняної суперліги.
 
 
Скромна БІПА Вадима Пудзирея особливого спротиву супернику за чорноморським «дербі» не склала, дозволивши при цьому з найкращого боку продемонструвати себе новачку «Хіміка» Дерріку Колтеру, котрого визнали найціннішим гравцем першого туру суперліги.
 
Якщо в минулому сезоні кольори «хіміків» захищали одразу троє заокеанських баскетболістів, то нинішній баскетбольний рік підопічні Віталія Степановського розпочали, маючи в складі тільки пару легіонерів.
 
При цьому своїй традиції кожного року оновлювати склад іноземців «Хімік» знову не зрадив і на допомогу плеймейкеру Колтеру покликав форварда Остіна Еріенса.
 
Думається, зайве говорити, що ключовим гравцем у складі українського клубу в гостьовому протистоянні з «Істанбулом» знову був прудкий та моторний американець.
 
Набравши 26 балів, Колтер здобув титул найрезультативнішого баскетболіста матчу, переможцем якого з мінімальною перевагою вийшла саме його нова команда.
 
Що цікаво, на велику перерву колектив Степановського пішов із доволі комфортною перевагою в 14 балів, утім до фінальної сирени вона практично розчинилася.
 
У контексті двоматчевого протистояння подібний «гандикап» виглядає вельми скромним здобутком, утім у рідних стінах «Хімік» навряд чи дозволить собі вольності, подібні до тих, через які вони у Стамбулі розгубили пристойну фору.
 
Думається, хорошим прикладом для южненців мав би стати й негативний досвід «Дніпра», котрий, вигравши у турецького «Бююкчекмедже» з аналогічною перевагою гостьовий матч, у підсумку не зміг подолати перший раунд кваліфікації Кубка Європи.
 
Окрім того, перед матчем-відповіддю зіграє ще «Хімік» і матч другого туру вітчизняної суперліги.
 
І хоча харківський «Політехнік» — найгіршу команду попереднього розіграшу — важко назвати хорошим екзаменатором для потужного колективу з Южного, водночас  саме в поєдинках із таким опонентом можна попрацювати над недоліками концентрації, через які, власне, український віце-чемпіон і не матиме спокійного життя у повторному поєдинку з «Істанбулом». 
 

ТАБЛО

Кубок Європи ФІБА. Чоловіки. Кваліфікація. Другий раунд. «Істанбул» (Туреччина) — «Хімік» (Україна) — 89:90.
 
* * *
Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. 1-й тур.
«Політехнік» — «Дніпро» — 72:84, «Миколаїв» — «Запоріжжя» — 73:65, БІПА — «Хімік» — 68:84, «Будівельник» — «Черкаські мавпи» — 87:53.
 

КАДРИ

Новим головним тренером жіночої збірної України з баскетболу призначено чорногорця Горана Бошковича, попереднім місцем якого була «Будучность».
 
На цьому посту балканець змінив Кирила Большакова, котрий після відставки Володимира Холопова, з яким наші баскетболістки не надто вдало зіграли на Євробаскеті-2017, упродовж кількох місяців виконував обов’язки головного тренера.