Утворене після землетрусу на Львівщині провалля може стати українським Мертвим морем

04.10.2017
Утворене після землетрусу на Львівщині провалля може стати українським Мертвим морем

Фото наслiдкiв землетрусу на Львiвщинi люди активно постять у соцiальних мережах.

У Трускавці та Дрогобичі у ніч на суботу, 30 вересня, стався незначний землетрус, силою 0,8 бала.
 
Місцеві жителі першими зафіксували підземні поштовхи, про що відразу й повідомили в соц­мережах.
 
Унаслідок землетрусу в селі Модричі Дрогобицького району утворилося провалля діаметром 300 метрів та глибиною до 50 метрів. Це територія ТзОВ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».
 
Щоб запобігти надзвичайній ситуації техногенного характеру, впродовж двох днів на місці події проводили необхідні заходи.
 
За рішенням засідання Дрогобицької районної та обласної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на території організували цілодобовий моніторинг та виставили охорону по периметру провалля.
 
Згідно зі свідченнями депутата Львівської міської ради Ігоря Зінкевича, обвал карстової породи стався за 300 метрів від дороги та за кілометр до найближчої будівлі. Пошкоджено дві електроопори. Електропостачання населених пунктів не перервано. Потерпілих немає. 
 
Про небезпеку підземних пустот, які виникли через видобуток калійних солей у 70-80-х роках XX століття, говорять уже доволі довго.
 
Сейсмологи і науковці б’ють на сполох через загрозу обвалу порожнин, що  можуть спровокувати локальні землетруси.
 
Аби попередити катастрофу, потрібні значні кошти, які практично не виділяли, щоправда, посадовці запевняють, що просідання ґрунту в цьому місці контролювалося відповідними службами щотижнево та щоквартально.
 
За попередніми підрахунками, на даний час для проведення найнагальніших робіт потрібно не менше 1,5 мільйона гривень, обласна влада звернеться до Кабміну з проханням про виділення грошей із резервного фонду.
 
Очільник Трускавця Андрій Кульчинський повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуцi», що обвал був прогнозований давно, і наголосив, що небезпеки Трускавцю і його мінеральним родовищам — жодної.
 
На місці обвалу з часом може утворитися водойма з високою мінералізацією води по типу Мертвого моря.
 
За словами Кульчинського, фахівці вже встиг­ли провести попереднє технологічне обстеження зони просідання ґрунтів над карстовими порожнинами і дорогою. Попереду тривале комплексне дослідження всієї території над рудниками.
 
«Попередні висновки: можливий крайовий обвал кратера до 50 метрів (тому категорично не можна підходити близько!).Дно кратера лежить над 100- метровою товщею води, воно теж просяде. Утвориться глибока водойма з насиченою сіллю водою. Що буде далі? — відповіді після повного обстеження. Що важливо! Жодної небезпеки для Трускавця. По межі лісу йде зміна ґрунтів на піщані, які не піддаються розмиванню. Це підтверджено вже попередньо проведеним комплексним обстеженням державної геологічної служби».
 
Дещо більше про перебіг подій розповіли  Руслан Гречаник, директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА, та Микола Маланич, начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області.
 
За словами Миколи Маланича, ймовірність виникнення провалля прогнозували ще близько десяти років тому. Увесь цей час ТзОВ «СГХП «Полімінерал» не виконувало жодних приписів, які передбачені в угоді.
 
«Коли це підприєм­ство перейшло в приватні руки, на ділянках виявили  карстові порожнини. Було розроблено детальний проект консервації та рекультивації, згідно з яким ці порожнини мали заповнити розсолами певної концентрації. Але цього  не зробили. Держекоінспекція протягом трьох років проводить моніторинг і вносить відповідні приписи, оскільки згадане підприєм­ство не виконує всіх вимог, які були передбачені договорами купівлі-продажу. Всі матеріали скеровані у прокуратуру, Службу безпеки та Фонд держмайна. Три місяці тому у зв’язку з цим було відкрито кримінальне провадження». 
 
На місце провалля прибули також фахівці з Івано-Франківського університету нафти і газу. Наразі констатували лише той факт, що земля просідає й далі. Розвивається підземна тріщина, яка може вивести з ладу трасу Дрогобич—Трускавець (Пісочна—Східниця). Крім дороги, небезпека загрожує і водогону Дрогобич—Гірне, який пролягає поблизу.