У Мінагрополітики вважать фермерство шансом сіл на розвиток

04.10.2017
Фермерство через свою специфіку та високий рівень застосування ручної праці може стати основою соціального, а почастий економічного устрою сільських територій, вважають експерти Мінагрополітики.
 
«Якщо в нас у кожному селі буде 3-5 фермерів, які створять робочі місця, такі села будуть соціально стабільними і матимуть потенціал до розвитку. Тому розвиток фермерства для уряду дорівнює розвитку сільської місцевості», — зазначає перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.
 
Урядова концепція розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018—2020 роки планує стимулювати малий і середній бізнес у селах, збільшувати кількість робочих місць, створених фермерами (до 0,5 мільйона з нинішніх 0,1) і наростити питому вагу продукції, яку виробляють фермерські господарства, у ВВП аграрної галузі з поточних 6-8 до 12 відсотків.
 
Передбачається, що з держбюджету в 2018 році на розвиток фермерських господарств буде спрямовано мільярд гривень, зокрема — на підтримку кооперації.
 
Оскільки уряд перейшов до трирічного бюджетного планування, у найближчі три роки  підтримка розвитку фермерства зберігатиметься на рівні, не нижчому, ніж у 2018 році.
 
Для оцінки ефективності програм підтримки Мінагрополітики моніторитиме динаміку технічного переоснащення фермерів, підвищення їх продуктивності, розширення площ під нішевими культурами й органікою, збільшення кількості фермерських господарств, у тому числі шляхом переходу господарств у цей статус.