Розплата за допінг: українських важкоатлетів на рік відсторонили від змагань

04.10.2017
Розплата за допінг: українських важкоатлетів на рік відсторонили від змагань

Минув час — і радість від олімпійського успіху Юлії Калини в Лондоні змінив розпач. (Фото з сайта fakty.ua.)

Всесвітня антидопінгова агенція, покликана на боротьбу із застосуванням у спорті допінгу, існує з 1999 року, й відтоді регулярно звітує про факти дискваліфікацій порушників «чистої гри».
 
 
Утім, коли кількість випадків застосування заборонених препаратів почала зростати в геометричній прогресії, іншими словами — застосування допінгу набуло системного характеру, WADA також довелося перейти від персональних до групових засобів впливу.
 
 
Так, заручившись у боротьбі з порушниками антидопінгових правил підтримкою Міжнародного олімпійського комітету, у WADA вирішили, що відповідальність за чистоту кожного виду спорту мають нести міжнародні профільні федерації.
 
 
По суті першим господар­ством, де заявили про факти масового характеру ігнорування антидопінгових норм, стала Міжнародна федерація легкої атлетики, нове керівництво якої у повному складі відсторонило від Олімпіади-2016 та інших міжнародних змагань російських легкоатлетів.
 
На хвилі того скандалу не всі помітили, що, окрім легкоатлетів, не приїхали до Ріо-де-Жанейро й представники російської важкої атлетики, котрі разом із болгарською збірною отримали від профільної федерації олімпійський «бан». Утім на цьому боротьба Міжнародної федерації важкої атлетики за чистоту свого виду спорту не завершилася.
 
Продовжуючи отримувати з WADA неприємні сигнали про позитивний характер перепровірки допінг-тестів, які здавалися атлетами на Іграх у Пекіні-2008 та Лондоні-2012, виконавчий комітет Міжнародної федерації важкої атлетики вирішив відсторонити від участі в чемпіонаті світу-2017 представників одразу десяти національних федерацій, мотивуючи свої рішення тим, що в окремих регіонах кількість допінг-випадків є абсолютно неприпустимою.
 
Зрештою, було вирішено, що федерації, спортсмени котрих тричі і більше разів мали позитивні допінг-тести на Іграх-2008 та 2012, отримають річну дискваліфікацію.
 
До числа тих, хто пропустить найближчі старти, зокрема й ЧС-2017 в Анахаймі, потрапили збірні Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Китаю, Молдови, Казахстану, Росії, Туреччини та України.
 
Якщо у росіян нарахували одразу десять «проколів», то на рахунку нашої національної федерації подібних допінгових конфузів — три.
 
Допінгові історії срібних призерок Пекіна Ольги Коробки та Наталі Давидової, а також володарки лондонської «бронзи» Юлії Калини змушують тепер вітчизняну Федерацію важкої атлетики оголосити для національної команди незаплановані річні канікули.
 
«Вважаю, що рішення занадто суворе, з огляду на те, що ні в чому не винні спортсмени повинні відповідати за промахи своїх попередників», — заявив віце-президент федерації, олімпійський чемпіон-2012 Олексій Торохтій.
 
Утім, послання керівника IWF Тамаша Аяна цілком чітке: за чистотою своїх атлетів повинні стежити саме національні важкоатлетичні федерації.