Як запобігти тромбофлебіту: кілька важливих правил для здоров’я вен

03.10.2017
Як запобігти тромбофлебіту: кілька важливих правил для здоров’я вен

Використовуйте будь-яку можливість, аби зняти черевики і дати ногам відпочити. (Фото з сайта fashionlab.pro.)

Цією проблемою легковажити небезпечно.

 

Тромбофлебіт — закупорка вени згустком крові з розвитком запалення — вкрай серйозне захворювання.

 

Лікарі застерігають: недуга може мати прикрі наслідки для здоров’я не тільки ніг, а й організму в цілому.

 

Звідки береться проблема і як зарадити лихові?

 

Хвороба може розвинутися як ускладнення після пологів

Тромбофлебіт нижніх кінцівок, за словами лікарів, зустрічається дуже часто, і виникає як ускладнення інфекційних захворювань або результат переходу на стінку вени запального процесу з рани.
 
Хвороба може розвинутися також як ускладнення після пологів. Для розвитку недуги велике значення мають підвищене згортання крові, уповільнення швидкості її плину і зміни у стінках судини.
 
Тромбофлебіт — серйозне захворювання, яке може призвести до тяжких ускладнень,  застерігають лікарі.
 
Особливо небезпечні тромбофлебіт обличчя, коли запальний процес може поширитися на вени головного мозку, і тромбофлебіт тазових вен, який часто провокує ураження печінки.
 
Зазвичай поділяємо недугу на гострий і хронічний тромбофлебіт, а залежно від розташування вени — глибокий і поверхневий.
 
— Гострий тромбофлебіт глибоких вен нижніх кінцівок — найнебезпечнiше захворювання, — каже лікар-хірург Олексій Сахновський. — Найчастіше розвивається раптово, впродовж кількох годин. З’являються гострі болі в м’язах по ходу вени, набряк кінцівки, погіршується загальний стан. Хворобу супроводжує висока температура (до 39°С і вище), лихоманка.
 
Після лікування гострих проявів захворювання може перейти в хронічну стадію. У деяких випадках зберігається закупорка вени, що ускладнює відтік крові з кінцівки, провокує розвиток стійких набряків і часом — виникнення варикозного розширення поверхневих вен нижньої кінцівки як компенсацію порушеного відтоку крові глибокими венами.

Червоні смуги і нестерпний біль...

Фахівець каже, що гострий тромбофлебіт поверхневих вен починається з появи сильного болю по ходу підшкірної вени.
 
Набряк кінцівки менш виражений, ніж при ураженні глибоких вен.
 
На шкірі по ходу запаленої вени утворюються червоні смуги, при торканні до них можна визначити уражені місця у вигляді щільного хворобливого згустку.
 
Збільшуються пахові лімфатичні вузли, температура зазвичай підвищується до 38°С.
 
При правильному лікуванні через кілька днів гострі явища зменшуються.
 
Але якщо людина пізно звертається до лікаря, не отримує належного лікування, то наслідки можуть бути дуже сумні. Наприклад, нагноєння з утворенням абсцесу, флегмони. Або захворювання може перейти в хронічну форму.
 
Що провокує недугу? Лікарі називають кілька причин: інфекційні захворювання, травми, оперативні втручання, злоякісні новоутворення, алергійні хвороби. Тромбофлебіт часто розвивається на тлі варикозного розширення вен нижніх кінцівок.
 
Результати дуплексного ультразвукового дослідження показали, що в 20% випадків і більше тромбофлебіт поверхневих вен поєднується з тромбозом глибоких вен.
 
Натомість гострий тромбофлебіт поверхневих вен верхніх кінцівок (рук) зустрічається відносно рідко і зазвичай стає наслідком внутрішньовенних ін’єкцій, користування катетером, тривалих інфузій (введення) лікарських засобів, поверхневих гнійних вогнищ, травм, дрібних тріщинок у міжпальцевих проміжках стопи.
 
Причинами тромбоутворення можуть бути порушення структури венозної стінки, уповільнення кровотоку і підвищення згортання крові.
 
Як лікувати недугу? Якщо тромбофлебіт уражує поверхневу вену, лікар може порекомендувати терапію в домашніх умовах.
 
Зазвичай вона включає прикладання холодного компресу до болючого місця, підтримку хворої ноги в піднятому положенні та використання нестероїдних протизапальних препаратів.
 
Такий стан зазвичай не вимагає госпіталізації, відновлення відбувається впродовж 1-2 тижнів.
 
Фахівець також може призначити такі процедури і препарати для лікування тромбофлебіту та тромбозу глибоких вен:
 
•Компресійні панчохи. Вони запобігають рецидивам набряклості й зменшують ризик ускладнень при поверхневому тромбофлебіті та тромбофлебіті глибоких вен. У разі потреби лікар підбере для вас компресійні панчохи з необхідним ступенем компресії.
• Препарати, що розріджують кров (антикоагулянти). При лікуванні тромбофлебіту глибоких вен призначають ін’єкції антикоагулянту, наприклад гепарину, який зупиняє зростання тромбу. Після лікування гепарином зазвичай призначають прийом пероральних антикоагулянтів упродовж кількох місяців. Вони також попереджають подальше зростання тромбу.
У разі призначення антикоагулянтів будьте обережні під час прийому. Дотримуйтеся дозування і способів вживання. Це сильнодіючі препарати, які можуть викликати серйозні побічні ефекти, наприклад сильну кровотечу.
• Препарати, що розчиняють тромби (фібринолітики). Такий тип лікування тромбофлебіту відомий як тромболізис. Фібринолітики розчиняють тромби, і їх застосовують при лікуванні тромбофлебіту глибоких вен, а в деяких випадках — тромбоемболії легеневої артерії.

Коли треба розрідити кров

Розширені вени, які можуть бути причиною болю або рецидиву тромбофлебіту, видаляють хірургічним шляхом. Зазвичай операцію проводять амбулаторно через невеликі розрізи.
Видалення вен, стверджують лікарі, не впливає на кровообіг у ногах, оскільки транспортування додаткового об’єму крові беруть на себе більш глибокі вени. Цю процедуру можуть проводити і з косметичною метою. Після видалення хворих вен хворому рекомендують носіння компресійних панчіх. Іноді застосовують такий метод лікування, як кава-фільтр. Він доречний у тих випадках, коли вживання антикоагулянтів неможливе. Метод полягає в тому, що в головну вену черевної порожнини (нижня порожниста вена) імплантують фільтр, що запобігає виходу тромбів iз вен ніг і їх переміщення до легень. Зазвичай фільтр вводять назавжди.
Іноді вирішенню проблеми сприяє видалення тромбів або шунтування. Хірургічне втручання необхідне для усунення тромбу, що блокує вени в області тазу або черевної порожнини. Для відновлення закупореної вени лікар може порекомендувати хірургічну операцію для шунтування вени або процедуру, яка називається ангіопластика, яка покликана відкрити просвіт вени. В ході процедури лікар вводить спеціальні трубки (стенти), завдяки яким вена залишатиметься прохідною. Після хірургічного втручання може знадобитися прийом препаратів, які розріджують кров.

«Диктатура профілактики»

«Судинами нижніх кінцівок займаюся давно і щоразу, розмовляючи з черговим пацієнтом, переконуюся: люди не знають елементарних медичних істин і в переважній більшості байдуже ставляться до свого здоров’я, — розповідає хірург-флеболог Василь Капралов. — Ноги болять і в бідних, і в багатих. Адже справа не в грошах, а в тому, що бракує елементарної культури. Тому нам потрібна не просто профілактика, а «диктатура профілактики».
Лікар виробив п’ять порад для тих, хто хоче зберегти здоров’я ніг і уникнути важких діагнозів. 
* Поцікавтеся, яка у вас спадковість. Якщо навіть у когось із дідусів чи бабусь у роду був варикоз, імовірність його повторення дуже велика. Не чекайте наближення цунамі, скоригуйте свій спосіб життя, виберіть професію, при якій не потрібно занадто перевантажувати ноги.
*. Якби ви знали, що серйозний провокатор варикозу — неякісне, неправильно підібране, а також старе, зношене взуття, то ніколи б не шкодували на нього грошей. Для постійного використання вибирайте неодмінно шкіряне взуття. М’яке, але з пружною підошвою і підбором, що не перевищує п’яти сантиметрів. П’ята повинна сидіти щільно, а пальці просторо. Уникайте пласкої підошви, яка не гнеться, «платформи». Пам’ятайте: найбільше спотворює ноги постійне носіння тісного модельного взуття і кросівок, вони годяться тільки на нетривалий час. Інакше не помітите, як отримаєте плоскостопість. А це вже початок хвороби: всі, хто має плоскостопість, рано чи пізно отримують проблеми з венами. Не варто ходити в тонких чобітках у холодну пору року. Уникайте переохолодження ніг — воно фатально позначається на судинах. Улітку ж потрібне максимально відкрите взуття.
* За ногами потрібно доглядати, як за обличчям. Мити вранці та ввечері теплою водою й обполіскувати холодною. Стежити, чи не вростає ніготь, чи немає «кісточок», а також характерного венозного візерунка, набряків. Важкість у ногах — перший тривожний дзвіночок. Адже набряк здавлює артеріальні судини, які несуть тканинам розчинений у крові кисень. Порушується живлення, і тканини починають відмирати. А це гангрена. Отож щойно помітили набряки — поспішайте зняти їх. Для цього добре підійдуть теплі (37 градусів!) ванночки з морською сіллю або содою.
* Використовуйте найменшу можливість для ходьби. Це — тренування для серця і судин. Сприймайте будь-які сходи як тренажер. Узагалі впродовж дня бажано ходити пiшки не менше години. Чергуйте сидіння та стояння. Якщо у вас сидяча робота, то хоча б раз на годину встаньте і пройдіться. А сидячи, давайте навантаження стопі, піднімаючи й опускаючи носок без відриву п’яти від підлоги. Якщо ж робота стояча, то періодично сідайте хоча б на кілька хвилин. Навіть якщо у вас немає варикозу, прийшовши ввечері додому, ляжте ненадов­го на ліжко з піднятими ногами. Таким чином ви неабияк допоможете не тільки нижнім кінцівкам, а й серцю.
* Полюбіть ходити босоніж. Використовуйте будь-яку можливість, аби зняти черевики і пройтися по піску, гальці, лісовій хвої. За літо підошви через нервові закінчення рецепторів можуть набиратися здоров’я на цілий рік. Не змарнуйте цього шансу.