Агент змін: черкаська вчителька ввійшла до десятки найкращих учителів України

03.10.2017
Агент змін: черкаська вчителька ввійшла до десятки найкращих учителів України

Черкаська вчителька Надія Вовченко. (Фото із «ФБ».)

До десятки найкращих учителів України, за версією престижного конкурсу Global Teacher Prize Ukraine — української версії світової премії Global Teacher Prize, котра популяризує престиж учительської професії і яку прийнято називати Нобелівською премією для вчителів, заслужено ввійшла і черкаська вчителька Надія Вовченко.
 
 
Вона 17 років працює у Черкаській міській гімназії №31, де успішно викладає англійську мову, допомагаючи школярам розкривати свої здібності та таланти, реалізовуючи по­ставлені цілі.
 
 
Учні цієї школи називають Надію Вовченко найкращою вчителькою у школі. А ще кажуть, що їм до вподоби те, що уроки англійської проходять в ігровій формі, що «англійка» організовує кулінарні уроки, онлайн-конференції, зйомки кіно, лялькові театри, skype-конференції з учнями інших країн.
 
 
 
За словами самої пані Надії, її основним принципом у роботі є заохочення учнів, аби вони самі відчули потребу у вивченні її предмета. Тоді й результат не забариться.
 
Як розповідають на своїй сторінці у «Фейсбуці» організатори конкурсу Global Teacher Prize Ukraine, Надія Вовченко постійно вдосконалює свої навички та розширює кругозір.
 
Вона обмінюється досвідом із колегами з Європи та світу в межах міжнародних програм eTwinning Plus, Education Beyond Borders, British Council Schools online, ePals, пройшла курс лідерства від професора МакЛоскі в американському Університеті Бесел, розпочала партнерство з системою шкіл МОФЕТ в Ізраїлі.
 
А бути професійним «агентом змін» її навчили тренери Британської Ради в рамках проекту «Учителі англійської мови — агенти змін».
 
Також цього року черкаська «англійка» пройшла тримісячний Кембриджський курс для вчителів (ТКТ) і чотири онлайн-курси Британської Ради для вчителів, закінчила 8-тижневий Американський курс AE Е-Teacher із результатом 98% і була обрана фасилітатором міжнародної онлайн-платформи для вчителів AE Е-Teacher та успішно завершила 13-тижневу міжнародну програму для вчителів PISA4u.
 
Вона є прикладом для своїх учнів і заряджає їх власним позитивом й активністю. Її учні показують результат у 199 балів на ЗНО з англійської мови, навчаються в найкращих університетах України, Польщі та Канади. 
 
Пані Надія з учнями, наголошують Global Teacher Prize Ukraine, є учасниками багатьох проектів і грантів.
 
Одна її учениця отримала грант від Ґете-Інституту в Німеччині на три тижні навчання в Швебішхалі за екологічний відеопроект, який вони підготували.
 
Вони переможці й призери багатьох конкурсів: «Проект року в Україні» від eTwinning Plus, Європейський конкурс Europe Helps- Does Europe Help?.
 
У травні 2017 року їхній проект було обрано «Найкращим проектом місяця». Три проекти були обрані «Найцікавішими».
 
«Відчуваючи жагу до всього нового та цікавого, невгамовна вчителька слідкує за інноваційними й ефективними освітніми практиками та застосовує актуальні й найкращі саме для своїх учнів. Персоналізація навчання та врахування індивідуальних особливостей кожного учня — основний принцип викладання пані Надії», — зазначають організатори вчительського конкурсу.
 
І додають, вона надає дітям певну автономію у виборі групи, способів, технік і часу виконання завдань, практикує роботу в групах, парах, індивідуальну.
 
Розвиток критичного мислення, уміння вирішувати проблеми, відповідальне громадянство, технологічна грамотність, спілкування та співпраця, лідерство, саморозвиток, творчість та уява — це неповний список навичок, які намагається прищепити вчителька своїм учням.