В Україні впровадять єдину систему спостереження за захворюваннями худоби

03.10.2017
В Україні впровадять єдину систему спостереження за захворюваннями худоби

Спалахи африканської чуми свиней, як і бруцельозу та деяких інших інфекційних хвороб, болісно позначаються як на окремих тваринницьких господарствах, так і на загальному іміджі України.
 
Останніми роками ми переживаємо цілу низку заборон-відновлень експорту продукції тваринництва та перманентних карантинів на території різних регіонів.
 
Великою мірою таке непевне становище зумовила хаотична реорганізація ветеринарної служби: на певний період тваринницька галузь опинилася «на безприв’язному утриманні».
 
Щоб поліпшити ситуацію, готується  впровадження єдиної системи спостереження за захворюваннями, до якої увійдуть понад 700 суб’єктів. 
 
Фахівці Держпродспожив­служби на вересневій зустрічі з представниками Посольства США обговорили можливості реалізації в Україні Програми зменшення біологічної загрози.
 
Вже існує попередній план впровадження Електронної інтегрованої системи спостереження за захворюваннями.
 
Зміст цієї системи включає опис ролей та обов’язків установ Держпродспоживслужби, які задіяні в реалізації ЕЛІССЗ, інформаційні потоки між ними та механізми їх функціонування. Наразі відбувається наповнення цієї системи та організація навчання фахівців територіальних органів Держпродспоживслужби.
 
До Електронної інтегрованої системи спостереження за захворюваннями увійдуть центральний апарат Держпрод­споживслужби, Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ), всі обласні управління Держпродспоживслужби, 24 обласні державні лабораторії, 544 районнi територіальнi органи Держпродспоживслужби.
 
Також до системи буде включено 103 прикордонні інспекційні пункти, 12 науково-дослідних інститутів. Загалом планують 716 точок доступу до даної системи ЕЛІССЗ.