У Тернополі створили інтерактивну карту комунального майна міста

27.09.2017
У Тернопільському прес-клубі відбулася презентація інтерактивної карти комунального майна міста, яка стала результатом співробітництва міськради, фахівців компанії Magnetic One Municipal та місцевого Центру громадського контролю «Дій!».
 
Новинка являє собою автоматизовану картографічну систему збору, обліку, накопичення, обробки та відображення інформації про всі об’єкти, що належать до власності міської громади — адміністративні будівлі, заклади освіти та культури, дитсадки, котельні, господарські приміщення та двори, гаражі тощо.
 
Відтепер, зробивши кілька кліків  (карта розміщення на сайті Тернопільської міської ради у розділі «Реєстр комунального майна»), кожний бажаючий може відразу отримати повну інформацію про той чи інший об’єкт.
 
Наприклад, його площу, хто є орендарем чи балансоутримувачем, безкоштовно чи на платній основі здійснюється оренда, її терміни, вартість та інші подібні дані.
 
Особливо цікавою має бути карта для підприємців та журналістів, також розробники впевнені, що вона допоможе усувати такі ризики, як незаконне відчуження та приватизація комунального майна, його продаж не за ринковими цінами і створення нерівних умов оренди.
 
Катерина Бігняк, директорка компанії Magnetic One Municipal Technologies, детально розповіла представникам ЗМІ та громадським активістам про функції карти та те, як шукати потрібні дані за її допомогою.
 
Втім коротка інструкція з користування міститься і на сайті http://rada.te.ua/mapa_mista/ , там же можна знайти фотокопії відповідних підтверджувальних документів. 
 
Міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив, що новий електронний сервіс стане ще одним корисним інструментом для відкритості та прозорості діяльності міського самоврядування.
 
А також  допоможе проаналізувати стан використання комунальних об’єктів та зробити його ефективнішим. 
 
До речі, всі зміни, які відбуватимуться у галузі оренди приміщень комунальної власності, повинні оперативно і точно вноситись на карту представниками управління комунального майна міськради, яких навчать фахівці компанії Magnetic One Municipal Technologies.
 
Щоправда, під час презентації озвучили думку громадськості, що заради «чистоти даних» це мали б робити якісь нейтральні особи, тож це питання наразі залишається відкритим.