Апетитні синенькі: топ смачних рецептів страв із баклажанів

27.09.2017
Апетитні синенькі: топ смачних рецептів страв із баклажанів

Овоч довголіття.

Синенькі — суцільні смаколики, і це — перша і найщиріша правда.

 

Вони що тушковані, що запечені, що фаршировані, що консервовані — красиві, смачні й корисні. Друга правда, що вони — ягоди. Величезні сині ягоди!

 

І нехай не такі, як кавун, але також вражають розмірами. 

 

У лікарів — своя правда, вони кажуть, що баклажани, завдяки вмісту в них калію, сприятливо впливають на роботу серця і нормалізують водно-солевий обмін організму.

 

У деяких країнах їх так і називають — овочі довголіття — і рекомендують регулярно їсти людям похилого віку. Крім того, баклажани низькокалорійні: всього 24 ккал на 100 грамів продукту.

При цьому вони сприяють очищенню кишечнику, отож вони — помічники №1 при схудненні.

А от те, що вони гіркі, — неправда! Точніше, правда, але ми можемо це легко скоригувати, поклавши їх на півгодинки у підсолену воду.

До речі, крім цього, незайве буде знати, що якщо готувати ікру з баклажанів, то небажано пропускати їх через м’ясорубку і різати металевим ножем.

Від цього страва може придбати неприємний присмак. Подрібнюйте синенькі керамічним або дерев’яним різачком.

А щоб при смаженні баклажани не вбирали багато жиру, попередньо обдайте їх окропом. Якщо ж хочете, щоб шматочки баклажанів не втрачали форму при приготуванні, не знімайте з них шкірку.

Фіолетові плоди дуже «люблять» пряні трави, поєднання з чебрецем і базиліком виходить ідеальним, тому варто заздалегідь запастися спеціями.

Вибираючи баклажани, віддавайте перевагу молодим плодам, в них менше соланіну, отже, проблем iз гіркотою не буде.

Молоді баклажани пружні і з зеленою ніжкою, однак надмірно світлі плоди не беріть, вони можуть бути незрілими. При запіканні баклажанів цілими їх бажано проколоти виделкою в декількох місцях, так краще виходить волога.

М’ясо чи баклажан — хто головніший?

«О ні, — заявляють мої чоловіки, коли бачать, що я викладаю із сумки овочі. — Знову овочі, а де м’ясо?».
 
Ці м’ясоїди поки ще не знають, як шматочок м’яса може облагородити гігантська синенька ягода. 
 
Промиваю та нарізаю на невеликі шматочки свинину (півкілограма), злегка обсмажую на смальці.
 
Знадобляться ще два середні баклажани (або три — для баклажанолюбів), по 2 штуки помідорів і болгарського перцю, 2 ложки олії, по 2 столові ложки аджики і хмелі-сунелі, 5 картоплин, зелень, сіль перець за смаком. 
 
Овочі чищу і нарізаю на невеликі кубики, додаю подрібнену зелень. На дно банячка виливаю столову ложку олії і викладаю шарами м’ясо, баклажани, картоплю, перець, зелень, помідори (всього по два шари).
 
Після першого шару помідорів солю і перчу, повторюю процедуру після того, як викладаю другий шар помідорів. Зверху поливаю ще столовою ложкою олії і ставлю тушкуватися — приблизно на годину. Перемішувати не потрібно.
 
Після того, як страва готова, її необхідно посипати подрібненим часником і накрити кришкою, давши настоятися хвилин 20. 
 
Курка з баклажанами — смачна, запашна, ніжна і соковита осіння печеня. Це страва, яка також аж проситься на стіл, щоб його собою прикрасити.
 
Потрібно 3 курячi грудки, по 2 баклажани і солодкi болгарськi перці, морквина, цибулина, 3 помідори, 2 зубчики часнику, олія для смаження і спеції за смаком.
 
Овочі помити і почистити. Порізати на кружечки, а потім ще на 2-4 частинки. Курячі грудки помити і дрібно нарізати, як на гуляш.
 
На пательні злегка обсмажити курятину, потім до неї додати нарізану цибулю, потім — моркву, синенькі, болгарський перець.
 
Тушкувати печеню під кришкою, періодично помішуючи, до готовності овочів та м’яса.
 
Затим додати нарізані тонкими скибочками помідори, посолити і поперчити за смаком.
 
Хвилин через 5-7, за бажання, додати дуже дрібно нарізаний або пропущений через прес часник, і можна вимикати — смачна курка готова.
 
До картоплі, каші, свіжого овочевого салату чи не менш свіжого чорного хліба — прекрасний варіант.

Капоната і лазанья

Це — сицилійське рагу з баклажанів, правда, без м’яса, зате з цілим букетом барвистих осінніх овочів.
 
Треба буде на 1 кг баклажанів, 150 г оливок, цибулина, 100 г каперсів, 50 г цукру, 4 столові ложки томатної пасти, 80 мл винного білого оцту, оливкова олія для смаження, базилік, сіль і перець за смаком.
 
Баклажани очищаємо від шкірки, ріжемо кубиками і обсмажуємо на оливковій олії.
 
В окремій посудині карамелізуємо цибулю з цукром — тримаємо на повільному вогні цибулю в цукрі, постійно помішуючи, поки розчиниться цукор і зарум’яниться цибуля.
 
Затим додаємо туди каперси (або подрібнені солоні огірки), оливки, винний оцет і трохи оливкової олії.
 
Тушкуємо все це близько п’яти хвилин, після чого додаємо обсмажені баклажани і томатну пасту. Готуємо ще 7-10 хвилин. За 5 хвилин до готовності додаємо дрібно нарізаний свіжий базилік, сіль і перець за смаком. 
 
Лазанья — це варіація традиційної італійської страви, де баклажани замінюють тісто. Ошатна і приваблива страва, смак заворожує! Є підозра, що такою стравою можна когось і приворожити.
 
Але жарти відкладаємо і готуємо, а з ворожінням буде видно по приготуванні. 
 
Треба взяти кілограм синеньких, 700 г яловичого фаршу, 500 г томатної пасти, 100 г моцарели і 150 — пармезану, 4 столові ложки оливкової олії, 2 яйця, 3 столові ложки води,100 г панірувальних сухарів, сіль і перець — за смаком. 
 
Баклажани почистити і нарізати кружальцями завтовшки близько півтора сантиметра.
 
Збити яйця з двома столовими ложками води. В окремому посуді змішуємо тертий пармезан, панірувальні сухарі, сіль і перець.
 
Вмочуємо кожну часточку баклажана спочатку в збиті яйця, а потім у суміш сухарів і сиру. Викладаємо синенькі на деко, змащене оливковою олією. Розігріваємо духовку до 180 градусів і ставимо туди баклажани на 20-25 хвилин, поки овочі не зарум’яняться.
 
Окремо на оливковій олії злегка обсмажуємо фарш, солимо і перчимо. Потім  додаємо до фаршу томатну пасту. Доводимо суміш до кипіння і знімаємо з вогню. 
 
У форму для запікання викладаємо частину баклажанів, потім поливаємо їх томатно-м’ясним соусом, посипаємо 50 грамами моцарели і зверху знову викладаємо баклажани.
 
Якщо форма невелика, а начинки багато, можна зробити кілька шарів. Зверху посипаємо рештою моцарели і запiкаємо в духовцi 10 хвилин, щоб розплавився сир).
 
Що не кажіть, а готувати восени — це вже насолода: стільки всього вродило, і все таке свіже і соковите! Насолоди від процесу і смачних кулінарних результатів!
Смачного!