Хаб або пропав: Україна планує стати центром транзитування газу з Росії до Європи

27.09.2017
Хаб або пропав: Україна планує стати центром транзитування газу з Росії до Європи

Українські підземні сховища газу, які десятиліттями стояли напівпорожні, нині почали здавати в оренду.

Україна активно намагається виборсатися із газової пастки, в якій ми опинилися через відсутність продуманої енергетичної політики за останні роки.

 

Чи не найголовніше зараз — правильно використати наші козирі.

 

Головні з яких — це газотранспортна система, якій наразі немає альтернативи для перекачування російського газу споживачам у Західній Європі.

 

А також наші унікальні підземні газосховища. 

 

«Здаю місця у ПСГ. Недорого...» 

Використовувати потенціал останніх ефективніше ми спробували, починаючи з нинішнього року: почали здавати їх у комерційне використання.
 
Адже, як відомо, потенціал наших ПСГ значно перевищує потреби України: ми використовуємо заледве половину їх потужностей.
 
Ідеї щодо здавання їх в оренду виникали і раніше, але влада нехтувала ними через «особливі» стосунки з головним енергетичним партнером — Російською Федерацією. 
 
Цьогоріч ситуація змінилася. Кілька днів тому стало відомо, що компанія «Укртрансгаз» закачала у наші підземні газові сховища перші 3 мільйони кубометрів газу для зберігання у режимі «митного складу» за замовленням провідних міжнародних трейдерів: компаній Trafigura Sarl, ТОВ Trafigura (Україна) і MND (Чехія). 
 
Це була перша ластівка. І вже до кінця нинішнього місяця очікується, що «Укртрансгаз» як оператор української газотранспортної системи надасть брокерські послуги іншим компаніям і відповідно до отриманих раніше заявок закачає у підземний склад 50 мільйонів кубометрів газу.
 
Охочих зберігати у нас своє «блакитне пальне» багато. Серед них — трейдери з Чехії, Швейцарії, Мальти та їхнi українські представництва. Серед наших потенційних клієнтів, — компанії із держав, які мають дефіцит підземних сховищ: Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина, Молдова. 
 
Для порівняння: у планах цих держав — суттєво збільшити власні підземні газосховища і у перспективі довести їх до 3,57 млрд. кубометрів. У той час як потенціал українських ПСГ — 31 млрд. кубометрів. 
 
«Запуск нового режиму функціонування ПСГ «митний склад» — у напрямку створення регіонального газового хабу на базі підземних газосховищ України», — сказав директор із розвитку бізнесу «Укртрансгазу» Сергій Макогон. 
 
Умови комерційного використання, які пропонує клієнтам «Укртрансгаз»: зберігати газ на території України без сплати митних зборів упродовж 1095 днів за умови подальшого транспортування цього газу з нашої території.
 
Тариф на зберігання у режимі «митного складу» не відрізняється від умов звичайного зберігання у ПСГ 112 грн./1000 кубометрів за цикл зберігання. 

Проти монополізму «Потоків»...  

Тим часом Європейський Союз назвав свої головні умови для співпраці з Україною та перетворення нашої держави у газовий хаб.
 
Європа очікує від України демонополізації ринку, запуску нового оператора ГТС, приросту видобутку, переносу точки прийому російського газу на східний кордон, розширення коридору «північ-південь» та залучення інтернаціональних операторів до управління вітчизняною ГТС.
 
Про це заявив директор департаменту нафтогазового комплексу Міненерговугілля Олександр Лісніченко. 
 
Українська влада тим часом активно лобіює перспективи нашої газотранспортної системи, аби наша «труба» залишалася працездатною і у віддаленій перспективі.
 
Цього неможливо домогтися без ґрунтовних реформ галузі та досягнення домовленостей із нашими партнерами на Заході.
 
Президент Петро Порошенко, зокрема, запропонував змінити принцип транзиту газу і надавати послуги з транспортування російського газу через українську територію не «Газпрому», а його європейським покупцям. 
 
Найжорсткіше протиборство — між нашою ГТС та газогонами «Північний потік-2» та «Турецьким потоком», які нібито планує збудувати Росія.
 
Наразі Європа висловлює нам свою підтримку. Так, на думку керівництва ЄС, проект «Північний потік-2» створює монопольне утворення, яке потребує жорсткого регулювання, оскільки воно знижує конкуренцію.
 
Європейці переконані, що транзит газу має бути збережений через Україну. У Брюсселі також відзначили, що Україна найшвидше за всіх у ЄС реформує свій газовий сектор.
 
І, найголовніше, Єврокомісія вважає за необхідне продовжити транзит російського газу нашою територією і після 2019 року, коли закінчується відповідний контракт. А тому пропонує посередництво Україні та Росії в цьому питаннi. 
 
Москва, судячи з усього, домовлятися готова. Нещодавно голова Міненерго РФ Олександр Новак заявив, що Росія готова зберегти частину транзиту газу через Україну, якщо це виявиться вигідніше, ніж постачати газ новими газопроводами: «Турецьким потоком» і «Північним потоком-2».
 
«Наша позиція така, що це питання (про збереження транзиту. — Ред.) може обговорюватися. Воно може обговорюватися, якщо умови будуть набагато вигіднішими, ніж транспорт по новій інфраструктурі, яка будується. Напевно, якийсь обсяг транспортування через територію України залишиться», — зазначив він. 
 
Щоправда, при цьому Москва сподівається таки завершити до 2019 року власні газогони. Якщо цьому не перешкодять США та Європа.